ΓΔ: 2247.69 1.28% Τζίρος: 314.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Νορβηγίας κυματίζει
Φωτο: Shutterstock

Η Νορβηγία υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων από Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος

«Η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της», δήλωσε επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας.

Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

«Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη», πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση για τη χρήση ή όχι από την Ουκρανία, προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος, ορισμένων όπλων που της έχουν δώσει οι Δυτικοί, εν προκειμένω πυραύλους, ανησυχεί τις χώρες μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην τσεχική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ανεπίσημη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού αυτού, Γενς Στόλτενμπεργκ, τάχθηκε υπέρ του να δοθεί άδεια για μια τέτοια πρακτική, όμως πολλές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία όπως η Γερμανία είναι πολύ πιο επιφυλακτικές, από τον φόβο μιας ενδεχόμενης απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη», πρόσθεσε ο Μπαρθ Άιντε.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιτεθεί κατ΄επανάληψη σε τυχόν ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, μεταξύ των οποίων και δικά τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να ανοίγει χθες, Τετάρτη, την πόρτα σε μια εξέλιξη της θέσης της χώρας του.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, μια τέτοια απόφαση θα της επέτρεπε να πλήξει σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού στρατού και τις στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εξαπολύει καθημερινά πυραύλους και απογειώνει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αεροπλάνα προκειμένου να πλήξει το ουκρανικό έδαφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Εσθονίας Ταλίν
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στήριξη ΝΑΤΟ προς Ουκρανία και πρόθεση Εσθονίας για αποστολή δυνάμεων

Η Εσθονία δηλώνει έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα αν δημιουργηθεί ειρηνευτική δύναμη, ενώ Λετονία, Νορβηγία και Γερμανία ενισχύουν την Ουκρανία με νέες στρατιωτικές δεσμεύσεις και χρηματοδότηση.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία, Νορβηγία και Δανία ενισχύουν την πρωτοβουλία PURL με 420 εκατ.

Η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία θα διαθέσουν συνολικά 420 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αγορά αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης.
Russian-Army-
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Όλα έτοιμα ενόψει ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Οι Ρώσοι «έχουν ό,τι χρειάζονται για να πράξουν τα πάντα, από μια μικρή εισβολή στα ανατολικά, έως πλήρη εισβολή και πιθανόν κατοχή ολόκληρης της Ουκρανίας», ανέφερε ο αντιναύαρχος Νιλς Άντρεας Στένσνες.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητήσεις Ρούτε-Ζελένσκι για ρωσικές επιθέσεις και ενεργειακά ζητήματα

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις και τις διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία θα λάβει την αναγκαία υποστήριξη για άμυνα και ειρήνη.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: 400 εκ. δολάρια βοήθεια στην Ουκρανία για ενέργεια και διοίκηση

Η Νορβηγία δίνει 340 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για ενίσχυση του ενεργειακού τομέα και διατήρηση ζωτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της γενικής βοήθειας της Ουκρανίας που πλήττεται ακόμη από τον πόλεμο. Το νορβηγικό πακέτο ξεπερνά τα 8 δισ. δολ.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: «Παγκόσμια απειλή» ο «Ορέσνικ», κάλεσμα για πίεση στη Μόσχα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τελευταία ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στα σύνορα ΕΕ και ΝΑΤΟ ως σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καλώντας σε ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα από τους διεθνείς εταίρους.