Η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε χθες Τρίτη το Κογκρέσο πως εννοεί να προχωρήσει στην παράδοση όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,2 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές ενημερωμένες για τον φάκελο, μια εβδομάδα αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της Ράφα.
Η παράδοση των όπλων και των πυρομαχικών υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, σημείωσε αξιωματούχος. Πηγή στο αμερικανικό κοινοβούλιο ανέφερε πως πρόκειται για υλικό αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal, μεταξύ άλλων τα πυρομαχικά θα συμπεριλαμβάνουν οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, και στρατιωτικά οχήματα, αξίας άλλων 500 εκατ. δολαρίων.
Προχθές Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε σε δημοσιογράφους ότι οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ θα συνεχιστούν στο πλαίσιο πακέτου αξίας 26 δισ. δολαρίων που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο, παρότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή των παραδόσεων 1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών), επειδή «δεν πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει ρίψη τους σε πυκνοκατοικημένες πόλεις».
Η αταλάντευτη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου πλέον έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για τον Δημοκρατικό που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς επικρίνεται έντονα, ιδίως από μερίδα υποστηρικτών της παράταξής του.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επικρίνουν το Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο και τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «μιας κολοσσιαίας ανθρωπιστικής καταστροφής» στη Ράφα. Έκθεση το αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κρίνουν ότι είναι «εύλογο να εκτιμήσουν» πως το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταλήξουν οριστικά σε αυτό το συμπέρασμα, οπότε κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα στη χώρα.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως το Ισραήλ πρέπει να έχει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα. Διαφορετικά, θα υπάρξει «ένα κενό που είναι πιθανό να καλυφθεί από το χάος, την αναρχία και τελικά από τη Χαμάς και πάλι». Ο κ. Μπλίνκεν σχολίασε ότι ενώ το Ισραήλ μπορεί να έχει κάποια «αρχική επιτυχία» σε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, το «υψηλό κόστος για τους αμάχους» δεν θα άξιζε τον κόπο.