ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Shutterstock

Ο Μακρόν θα στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος «επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, διαχρονικά και μαζί με τους εταίρους της, ώστε να ηττηθεί η Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα την «κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων» στην Ουκρανία και τη ρωσική επίθεση που είναι σε εξέλιξη στη συνοριακή περιφέρεια του Χαρκόβου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα ο Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Ο αρχηγός του κράτους (Εμανουέλ Μακρόν) καταδίκασε απερίφραστα την κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία, κυρίως κατά των ενεργειακών της υποδομών όπως και την επίθεση που είναι σε εξέλιξη», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Παρασκευή αιφνιδιαστική επίθεση κατά της περιφέρειας του Χαρκόβου, της οποίας η ομώνυμη πρωτεύουσα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βρίσκεται κοντά στο κοινό σύνορο των δύο χωρών.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα ότι εισχώρησε «σε βάθος στις (ουκρανικές) άμυνες» δήλωσε ότι κατέλαβε ένα νέο χωριό σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.

Ο Μακρόν «επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, διαχρονικά και μαζί με τους εταίρους της, ώστε να ηττηθεί η Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο».

Ο Μακρόν μίλησε αναλυτικά για τις γαλλικές «παραδόσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες προς υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας της Ουκρανίας», πρόσθεσε το Ελιζέ χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο ότι η πολυαναμενόμενη εδώ και μήνες αμερικανική βοήθεια είναι «καθοδόν» και αναμένεται να «φθάσει» στη χώρα.

Οι ΗΠΑ, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, χρειάστηκαν μήνες για να αποδεσμεύσουν τη βοήθεια ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος, παρά το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός είχε μεγάλη έλλειψη σε όπλα τη στιγμή που η Ρωσία πραγματοποιούσε πάλι επίθεση το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2023-2024.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τέλος «τη σημασία μιας ολυμπιακής εκεχειρίας προκειμένου η Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη και να αναληφθούν όλες οι χρήσιμες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αρχίσει μια διαπραγμάτευση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα νόμιμα συμφέροντα της Ουκρανίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 35 χώρες στηρίζουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για Ουκρανία

Τριάντα πέντε χώρες επικύρωσαν τη «διακήρυξη του Παρισιού», προσφέροντας ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ώστε μελλοντική συμφωνία να μην οδηγήσει σε υπονόμευση της ασφάλειάς της.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Σύνοδος συμμάχων Ουκρανίας στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα οργανώσει στο Παρίσι σύνοδο συμμάχων του Κιέβου για να εξεταστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία, εν όψει πιθανής συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία.
Αψίδα του Θριάμβου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Θετική η πρόθεση του Πούτιν για διάλογο με τον Μακρόν

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε θετική την πρόθεση Πούτιν για διάλογο με τον Μακρόν, δηλώνοντας ότι θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες σύντομα. Η επικοινωνία θα γίνει με διαφάνεια και σε συνεννόηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους εταίρους.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Θέλουμε εγγυήσεις για το Κίεβο πριν συζητηθεί το εδαφικό

Η Γαλλία ζητά πρώτα ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο προτού συζητηθεί το θέμα των ουκρανικών εδαφών, σύμφωνα με το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν μετά τις διαβουλεύσεις στο Βερολίνο.