ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
Οι σημαίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κυματίζουν δίπλα-δίπλα σε σκοτεινό ουρανό.

Διαδήλωση στην Αρμενία κατά του συμβιβασμού με το Αζερμπαϊτζάν

Ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν κάλεσε τον Πασινιάν να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης με χιλιάδες συντρόφους του, ζήτησε να ξεκινήσει πολιτική ανυπακοή προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 41 άτομα σε διαδήλωση στο Ερεβάν απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν για την απόφασή του να παραδώσει τα συνοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν.

Τον περασμένο μήνα, η Αρμενία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τις ακατοίκητες περιοχές σε αυτό που και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό ορόσημο για να πλησιάσουν σε μια ειρηνευτική συνθήκη μετά από δύο πολέμους που πολέμησαν το Ερεβάν και το Μπακού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η απόφαση εξόργισε πολλούς στην Αρμενία. Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής έναν ανώτερο Αρμένιο κληρικό, έφτασαν στο Ερεβάν την Πέμπτη, αφού περπάτησαν λίγες ημέρες νωρίτερα από ένα χωριό στα βορειοανατολικά της χώρας, περίπου 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) μακριά. από την πρωτεύουσα.

Ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν κάλεσε τον Πασινιάν να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης με χιλιάδες συντρόφους του, ζήτησε να ξεκινήσει πολιτική ανυπακοή προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Αρμενίας έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν διαδικασίες μομφής εναντίον του Πασινιάν, αλλά θα είναι δύσκολο να ψηφίσουν επειδή το κόμμα του, το Σύμφωνο των Πολιτών, έχει την πλειοψηφία των βουλευτών.

Η Αρμενία είναι σύμμαχος πολλών συνθηκών με τη Ρωσία και παραδοσιακά ο στενότερος εταίρος της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο, αλλά οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, καθώς το Ερεβάν προσπαθεί να οικοδομήσει δεσμούς με τη Δύση, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι απέτυχε να την προστατεύσει από το Αζερμπαϊτζάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Διήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία για την Ημέρα Νίκης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου λόγω των εορτασμών της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η Ουκρανία συμφώνησε, αλλά κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβίασε ήδη την εκεχειρία συνεχίζοντας τις επιθέσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Αρμενίας-ΕΕ με στόχο την απομάκρυνση από τη Ρωσία

Η ΕΕ και η Αρμενία πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη τους σύνοδο στο Γερεβάν, σηματοδοτώντας την προσέγγιση της Αρμενίας προς τη Δύση και απομάκρυνσή της από τη Ρωσία. Συμμετέχουν ο Αντόνιο Κόστα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Αρμενία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, διαμήνυσε στον Πασινιάν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι αδύνατη, αφού η χώρα είναι ήδη μέλος τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία. Τόνισε πως η διπλή συμμετοχή δεν είναι εφικτή ούτε καθορίζεται από τους κανόνες.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενίσχυση σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την επίσκεψη Βανς

Η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στις χώρες αυτές και τη σύναψη συμφωνιών ΗΠΑ με τις δύο χώρες του Καυκάσου.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν πυρηνική συμφωνία

Η Αρμενία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς, ενισχύοντας τις σχέσεις τους, ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία 123 που αφορά τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας.