ΓΔ: 2693.62 -0.05% Τζίρος: 102.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:38
Ουκρανικά άρματα μάχης

Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για τον πόλεμο σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι η χώρα του έχει ανάγκη οι μελλοντικές παραδόσεις βασικών όπλων να γίνονται «εγκαίρως».

Ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή ότι εκτιμά πως ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις καθυστερήσεις στην παροχή όπλων στο Κίεβο.

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι, αν λάβουμε αρκετά όπλα σε ένα ή δύο μήνες, η κατάσταση θα στραφεί εις βάρος της», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντερ Παβλιούκ στο περιοδικό The Economist.

Οι παραδώσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο καθυστερούσαν επί μήνες καθώς το πακέτο βοήθειας που προωθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο λόγω των διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Τελικά το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι η χώρα του έχει ανάγκη οι μελλοντικές παραδόσεις βασικών όπλων να γίνονται «εγκαίρως». Η συνέντευξη του Παβλιούκ πραγματοποιήθηκε προτού η Ρωσία επιτεθεί χθες με τεθωρακισμένα σε περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με τον Παβλιούκ, η Μόσχα θα παραμείνει επικεντρωμένη στην αργή προέλασή της στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά. Ο ίδιος τόνισε ότι το Κίεβο έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα και εκτίμησε ότι αυτή θα ενισχυθεί από την επικειμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού ξηράς, η Ρωσία «δοκιμάζει τη σταθερότητα των γραμμών μας προτού επιλέξει την πιο κατάλληλη κατεύθυνση». Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο.

Ο Παβλιούκ φάνηκε να υποτιμά τη σημασία ενδεχόμενης απώλειας της πόλης Τσάσιβ Γιαρ, επίσης στα ανατολικά, η οποία θεωρείται κρίσιμη ώστε η Μόσχα να καταφέρει να ελέγξει άλλες πόλεις, όπως το Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Η απώλεια του Τσάσιβ Γιαρ δεν θα «είναι αποφασιστικής σημασίας» καθώς είναι «ένας απλός αστικός οικισμός», εκτίμησε. Ο Παβλιούκ επίσης σημείωσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον για το Κίεβο, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, αφού αρχικά προσπάθησαν να προελάσουν προς την πρωτεύουσα.

«Η υπεράσπιση του Κιέβου παραμένει μία από τις βασικές μας ανησυχίες, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ανατολικά», δήλωσε στον Economist. «Είναι η καρδιά της Ουκρανίας και γνωρίζουμε τον ρόλο κλειδί που θα παίξει η άμυνα της πρωτεύουσας στο μέλλον», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία μετά από ουκρανική επίθεση

Επίθεση με ουκρανικά drones προκάλεσε φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου στην Ουκρανία

Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου, προκαλώντας αεροπορικό συναγερμό λόγω εισερχόμενων drones. Η αντιαεροπορική άμυνα αντέδρασε, ενώ μαύρος καπνός κάλυψε την περιοχή του Πανεπιστημίου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 38 οι νεκροί από ρωσική επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών στο Κίεβο

Στους 38 έφτασαν οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά και σοβαρή μόλυνση στην περιοχή.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διυλιστήριο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από ουκρανικά πλήγματα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική Ρωσία ύστερα από συντριβή ουκρανικού drone, σύμφωνα με τις αρχές. Αναφέρθηκε κατάρριψη 42 drones στην περιοχή Λένινγκραντ, χωρίς πληροφορίες για τραυματισμούς.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ουκρανικά drone σε Σεβαστούπολη και Μπελγκορόντ

Μία νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drone στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Παράλληλα, τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες αναφέρθηκαν από παρόμοια επίθεση στη ρωσική Μπελγκορόντ.