Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την Κίνα να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν χρέη. Ο Σολτς υπερασπίστηκε επίσης αυτή τη θέση ενώπιον του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο δήλωση του Γερμανού ηγέτη.
«Είναι σαφές ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές, πρέπει γενικά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του βάρους του χρέους στις φτωχότερες χώρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Global Solutions στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο αριθμός των χωρών που βρίσκονται ή βρίσκονται στο χείλος μιας κρίσης χρέους έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε o καγκελάριος. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στον κόσμο, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, χάρη στα τεράστια δάνεια υποδομής που τους παρέχει το Πεκίνο.
Οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες στις φτωχότερες χώρες γίνονται πρόβλημα, ειδικά υπό το πρίσμα των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Σολτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι χώρες της G20 έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτό.
Ο Σολτς κάλεσε επίσης τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν περισσότερο σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία. «Όσο περισσότερες χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και πολλές άλλες λένε στη Ρωσία: "Αρκετά! Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, «τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ειρήνης στο εγγύς μέλλον», δήλωσε. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως οι συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, να πλησιάσουν πιο κοντά σε μια ειρηνική λύση, δήλωσε ο Σολτς.