ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

O Σολτς προτρέπει την Κίνα να βοηθήσει τις φτωχές χώρες με το χρέος τους

«Είναι σαφές ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές, πρέπει γενικά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του βάρους του χρέους στις φτωχότερες χώρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Global Solutions.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την Κίνα να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν χρέη. Ο Σολτς υπερασπίστηκε επίσης αυτή τη θέση ενώπιον του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο δήλωση του Γερμανού ηγέτη.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές, πρέπει γενικά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του βάρους του χρέους στις φτωχότερες χώρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Global Solutions στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο αριθμός των χωρών που βρίσκονται ή βρίσκονται στο χείλος μιας κρίσης χρέους έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε o καγκελάριος. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στον κόσμο, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, χάρη στα τεράστια δάνεια υποδομής που τους παρέχει το Πεκίνο.

Οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες στις φτωχότερες χώρες γίνονται πρόβλημα, ειδικά υπό το πρίσμα των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Σολτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι χώρες της G20 έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτό.

Ο Σολτς κάλεσε επίσης τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν περισσότερο σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία. «Όσο περισσότερες χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και πολλές άλλες λένε στη Ρωσία: "Αρκετά! Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, «τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ειρήνης στο εγγύς μέλλον», δήλωσε. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως οι συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, να πλησιάσουν πιο κοντά σε μια ειρηνική λύση, δήλωσε ο Σολτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα Κίνας στη Γερμανία για προστασία των ελεύθερων συναλλαγών

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ κάλεσε τη Γερμανία να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την προάσπιση της πολυμέρειας και των ελεύθερων συναλλαγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δικαιότερο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς υπέρ δίκαιης συνεργασίας Γερμανίας - Κίνας εν μέσω ανταγωνισμού

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, στην έναρξη διήμερης επίσκεψης στην Κίνα, δήλωσε υπέρ μιας «δίκαιης» συνεργασίας και έθεσε «συγκεκριμένες ανησυχίες» στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα επιδιώκει αναβάθμιση σχέσεων με τη Γερμανία, λέει ο ΥΠΕΞ

Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει τη σχέση του με το Βερολίνο και να προχωρήσει σε νέα φάση, δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι στον Γερμανό καγκελάριο Μερτς στη Σύνοδο Ασφάλειας Μονάχου. Τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ουκρανίας στη Διάσκεψη Μονάχου

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, στο περιθώριο της Διάσκεψης Μονάχου, με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για διάφορα ζητήματα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο Γερμανίας: Ένοχος Αμερικανός για διαρροή μυστικών στην Κίνα

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε Αμερικανό πολίτη σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών, επειδή σχεδίαζε να δώσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ στην Κίνα, ενώ εργαζόταν σε αμερικανική βάση στη Γερμανία το 2024.