ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
Αστυνομία και διασώστες στη Χανάου μετά από τρομοκρατική επίθεση το 2020.

Ακροδεξιός στη Γερμανία σκότωσε 9 άτομα σε μπαρ με ναργιλέδες

Τρόμος σε πόλη κοντά στη Φρανκφούρτη όταν Γερμανός που έχει εκφράσει ακροδεξιές ιδέες άνοιξε πυρ σε δυο μπαρ με ναργιλέδες με αποτέλεσμα να υπάρξουν 9 νεκροί, ενώ ο δράστης βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.

Σειρά δολοφονικών επιθέσεων στην πόλη Χανάου κοντά στην Φρανκφούρτη όπου Γερμανός άνοιξε πυρ εναντίον θαμώνων αραβικής καταγωγής σε μπαρ με ναργιλέδες. Ο ύποπτος βρέθηκε αργότερα νεκρός μέσα στο σπίτι του, πλάι στο πτώμα άλλου ενός ανθρώπου, που δεν έχει αναγνωριστεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το κίνητρο των επιθέσεων αυτών δεν είναι ακόμα επισήμως γνωστό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο φερόμενος ως δράστης εξέφρασε ακροδεξιές απόψεις σε επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του.

«Ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Χανάου» από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ «επιπλέον βρέθηκε άλλο ένα πτώμα», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία του κρατιδίου της Έσσης, όπου βρίσκεται η Χανάου. 

Η μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που αναπτύχθηκε εσπευσμένα στην πόλη εντόπισε επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο ύποπτος, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πρώτο μπαρ και πέντε μπροστά στο δεύτερο, το Arena Bar. Ένας από τους πιο σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους υπέκυψε σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων των δύο επιθέσεων να αυξηθεί σε εννέα, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο θαμώνες έξω απο μπαρ με ναργιλέδες, το Midnight, στην καρδιά της πόλης με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για περίπου δέκα πυροβολισμούς. Ο φερόμενος ως δράστης έφυγε με αυτοκίνητο από το σημείο προς την κατεύθυνση της Πλατείας Κουρτ Σουμάχερ, στη συνοικία Κέσελστατ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ακολούθησε δεύτερη επίθεση, όπου ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων στον χώρο που κάπνιζαν, σκοτώνοντας πέντε, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, που πρόσθεσε πως τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής. Δύο υπάλληλοι του μπαρ είναι ανάμεσα στα θύματα. «Είναι σοκ για τους πάντες», ανέφερε ο γιος του ιδιοκτήτη του δεύτερου μπαρ που δέχτηκε επίθεση..

Για «αληθινό σενάριο φρίκης» μίλησε η συντηρητική βουλεύτρια της περιφέρειας Κάτια Λάικερτ, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Χανάου Κλάους Καμίνσκι μίλησε για «φοβερή νύχτα, που θα μας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό», ενώ προέτρεψε τους πάντες να αποφεύγουν τη «σεναριολογία» και τους κατοίκους να δείξουν «σύνεση».

Η απειλή της τρομοκρατίας της άκρας δεξιάς αυτή που ανησυχεί περισσότερο τις γερμανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον φόνο του Βάλτερ Λούμπκε, τοπικού στελέχους του CDU της Άγγελας Μέρκελ, τον περασμένο Ιούνιο. Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.

Την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι. Έχουν προφυλακιστεί.

Τον Οκτώβριο, εξτρεμιστής της δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε παρά λίγο. Στη Δρέσδη, οκτώ νεοναζί δικάζονται εξάλλου τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες διότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων καθώς και πολιτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν αναμένω αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ μετά τις εκλογές

Ο καγκελάριος Μερτς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο πρόεδρος έχει σημαντικές εξουσίες. Ο Άρμιν Λάσετ τονίζει την απρόβλεπτη φύση του Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.