ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει σχέδιά της για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σ' αυτόν τον πολύ στρατηγικό τομέα και να αποτρέψει παράλληλα παρεκκλίσεις τύπου Μεγάλου Αδελφού.

Από τις εφαρμογές αυτόματης μετάφρασης μέχρι την αναγνώριση προσώπου, η τεχνητή νοημοσύνη θα κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Και πλέον η ΕΕ θέλει να βάλει τάξη σ' αυτή την ψηφιακή «Άγρια Δύση», στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει σχέδιά της για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σ' αυτόν τον πολύ στρατηγικό τομέα και να αποτρέψει παράλληλα παρεκκλίσεις τύπου Μεγάλου Αδελφού.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει για τα σχέδια της ΕΕ:

Ευρωπαϊκές αξίες

Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχασαν το πρώτο κύμα της επανάστασης του Ίντερνετ: μόνο η σουηδική πλατφόρμα Spotify, πρώτη στον κόσμο στην ον-λάιν μουσική, είναι ένας παίκτης εξίσου γνωστός με τις Google, Facebook και Amazon. Αντίθετα η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση ορισμένων δεοντολογικών αξιών, όπως έδειξε με τον RGPD.

Ο «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων» (RGPD) ανακοινώθηκε στις 25 Μαΐου 2018. Προβλέπει ενισχυμένα δικαιώματα για τους χρήστες του Διαδικτύου και επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση, είτε είναι στο Ίντερνετ είτε όχι, να ζητάει «ρητή και θετική συναίνεση» για να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα των οποίων η συγκέντρωση ή η διαχείριση γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν θέλει να κρατήσει τις ίδιες αρχές και σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. «Όπως και με τον RGPD, θα έχουμε τους δικούς μας κανόνες (...) θα εξασφαλίσουμε ότι τα ατομικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνουμε στην Ευρώπη θα είναι σεβαστά», δήλωσε.

Ο Μεγάλος Αδελφός σας βλέπει

Η αναγνώριση προσώπου είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα παραδείγματα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ξυπνά την ανησυχία για έναν «Μεγάλο Αδελφό» που κατασκοπεύει όλες τις κινήσεις των πολιτών. Είχε διαδοθεί η φήμη πως η Επιτροπή θα ζητούσε ένα μορατόριουμ για τη χρήση της. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Διότι ήδη χρησιμοποιείται ευρέως σε έναν σωρό τομείς: για να ξεμπλοκάρει κάποιος το smartphone ή για να περάσει γρήγορα τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

«Θα πούμε, με πολύ νομική γλώσσα, πως θα κάνουμε μια παύση και θα καθορίσουμε αν υπάρχουν προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η μαζική αναγνώριση προσώπου πρέπει να επιτρέπεται», δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπεύθυνη για την ψηφιακή βιομηχανία, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπιθέσεις διαταράσσουν τον εφοδιασμό τροφίμων στην ΕΕ, λέει ο Επίτροπος

Κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ψύξης σούπερ μάρκετ σε χώρες της ΕΕ στοχεύουν στη διατάραξη του εφοδιασμού τροφίμων και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προειδοποιεί ο Επίτροπος Χάνσεν. Προβλήματα σε εκατοντάδες καταστήματα.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπίθεση σε ψυγεία σούπερ μάρκετ: Έρευνες και παρέμβαση ΕΕ

Νέα κυβερνοεπίθεση σε συστήματα ψύξης σούπερ μάρκετ στην ΕΕ καταδεικνύει πώς οι ψηφιακές απειλές μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα. Η Κομισιόν ζητά ενίσχυση κυβερνοασφάλειας για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Απαραίτητη η θέρμανση για επιτυχία της πράσινης μετάβασης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη με εγκεκριμένο πρόγραμμα χρήσης της ρήτρας διαφυγής για την ενέργεια. Ο Στ. Παπασταύρου προειδοποιεί για κοινωνικούς κινδύνους χωρίς ευρωπαϊκή αντίδραση και ζητά ρεαλισμό στην πράσινη μετάβαση.
John-Hopkins-University
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία εξετάζει μείωση διδάκτρων για Ευρωπαίους φοιτητές στα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση Μπέρναμ εξετάζει να επιτρέψει στους φοιτητές ΕΕ να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς, μειώνοντας σημαντικά το κόστος σπουδών. Προβλέπεται ετήσια στήριξη έως 450 εκατ. λίρες στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Χατζηβασιλείου-Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύσκολες οι προβλέψεις για τις προκλήσεις της ελληνικής Προεδρίας

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε για τις προκλήσεις της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το 2027, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη προετοιμασία, τη σημασία της ενότητας και την ανάγκη διαχείρισης κρίσεων σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.