Με την ύφεση να απειλεί για ακόμη μια φορά την ευρωζώνη, αποφασίστηκε στο Eurogroup να δοθεί η δυνατότητα για υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική με την εγκατάλειψη του δόγματος της «συνολικά ουδέτερης» δημοσιονομικής πολιτικής.
Η συμφωνία που υιοθετήθηκε στην πράξη σημαίνει ότι όσες χώρες έχουν πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, θα μπορούν να τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα με δημοσιονομικά μέτρα όταν αυτό απαιτείται από τις συνθήκες.
Η ευρωζώνη εδώ και χρόνια εμμένει στη «συνολικά ουδέτερη» δημοσιονομική πολιτική στις ετήσιες συστάσεις της, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη με βραδύτερη ανάπτυξη να δαπανήσουν περισσότερα όσοι έχουν πλεονάσματα.
Ωστόσο, η επιβράδυνση της περασμένης χρονιάς και οι κίνδυνοι για νέα κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που τώρα εντάθηκαν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, οδήγησαν τη Γερμανία να εγκαταλείψει το παραδοσιακό της βέτο σε δημοσιονομική τόνωση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και οι ομόλογοί δέχονται για πρώτοι φορά πως πρέπει να υπάρξει αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και συμφωνούν ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα εάν η οικονομία σημειώσει κάμψη.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι 19 χώρες της ευρωζώνης λένε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης» και συμπλήρωσε πως «τα μέτρα νομισματικής τόνωσης δεν επαρκούν. Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, εάν η επιβράδυνση είναι πολύ αισθητή». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η αλλαγή προσέγγισης οφείλεται στην περυσινή επιβράδυνση και στις αδύναμες προοπτικές για το 2020 και έπειτα.
«Εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, η δημοσιονομική ανταπόκριση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, με στόχο μια πιο υποστηρικτική στάση σε συνολικό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα τον πλήρη σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε η ανακοίνωση του Eurogroup.
Όπως είχε αναφέρει και το Business Daily από τις 8 Φεβρουαρίου η «ρωγμή» στο οικοδόμημα των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας άνοιξε το τελευταίο διάστημα, καθώς το φάσμα της ύφεσης επανήλθε στον ορίζοντα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters από τις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση στις 17 Φεβρουαρίου το Eurogroup αναμένεται να συμφωνήσει ότι, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαντούν με τονωτικά δημοσιονομικά μέτρα, ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν σε κάθε χώρα.