ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τέσσερις νέοι φορολογικοί παράδεισοι στη μαύρη λίστα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τις Σεϊχέλες, τις Νήσους Κέιμαν και τον Παναμά , όχι όμως και την Τουρκία που αποφάσισε να της δώσει περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί.

Διευρύνεται η μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους φορολογικούς παραδείσους καθώς προστέθηκαν σε αυτή, ο Παναμάς, οι Σεϊχέλλες, οι Νήσοι Κέιμαν και το Παλάου, με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να δίνουν στην Τουρκία περισσότερο χρόνο να συμμορφωθεί ώστε να μην συμπεριληφθεί στην λίστα.

 Η μαύρη λίστα, η οποία συντάχθηκε το 2017 έπειτα από αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, περιλαμβάνει τώρα 12 φορολογικές δικαιοδοσίες.

Η προσθήκη χρηματοπιστωτικών κέντρων όπως οι Νήσοι Κέιμαν και ο Παναμάς σηματοδοτεί μια στροφή της ΕΕ. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα κυρίως νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής χωρίς σχεδόν καμιά οικονομική σχέση με την ΕΕ -- προκαλώντας επικρίσεις ότι η τελευταία είναι υπερβολικά επιεικής με τους φορολογικούς παραδείσους. Οι άλλες φορολογικές δικαιοδοσίες που περιλήφθηκαν είναι τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία εδάφη των ΗΠΑ --Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Όταν μια χώρα περιλαμβάνεται στην «μαύρη λίστα» η φήμη της πλήττεται, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της υποβάλλονται σε αυξημένους ελέγχους και υπάρχει κίνδυνος να χάσει κεφάλαια της ΕΕ.

Η Τουρκία απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή αυτόματες διαβιβάσεις φορολογικών πληροφοριών προς όλα τα κράτη της ΕΕ, αλλά της δόθηκε περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της επειδή υιοθέτησε νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την κοινοποίηση δεδομένων, αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕ.

Η απόφαση προκάλεσε εκνευρισμό στην Κύπρο, με την οποία η Τουρκία δεν ανταλλάσσει φορολογικά δεδομένα, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Τουρκία δεν μοιράζεται επίσης φορολογικά δεδομένα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, τις χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Παρά τα ζητήματα αυτά, τα οποία παραμένουν επί χρόνια ανεπίλυτα και μια τελευταία προθεσμία για την επίλυσή τους παρήλθε τον Δεκέμβριο, δόθηκε στην Άγκυρα άλλος ένας χρόνος για να αρχίσει να μοιράζεται τα δεδομένα και με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους, παρά τον κίνδυνο να υπονομευθεί η διαδικασία της μαύρης λίστας της ΕΕ. «Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση της σημασίας της Τουρκίας σε πολλούς τομείς πολιτικής οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.
France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ενέκρινε τροπολογία για τη φορολογία των δισεκατομμυριούχων

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Προτεραιότητα η μείωση του ελλείμματος στο 5% για τον Μ. Μπαρνιέ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπάρξει εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Στο 6% ίσως φτάσει στο τέλος του 2024 το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται στο ότι τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία είναι μικρότερα από αυτά που αναμένονταν, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια.