ΓΔ: 2697.81 0.10% Τζίρος: 337.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:33
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Δύο συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Οι συλληφθέντες είναι δύο Γερμανορώσοι από το Μπαϊρόιτ, ηλικίας 37 και 39 ετών, οι οποίοι φέρεται να πολέμησαν στις επιχειρήσεις στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στη σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία προχώρησαν οι γερμανικές αρχές. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη κατηγορεί τους δύο υπόπτους κατασκόπους για εντοπισμό στόχων επίθεσης με σκοπό να υπονομεύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις γερμανικές διωκτικές αρχές, όπως σημειώνει το ertnews.gr, οι δύο συλληφθέντες συγκέντρωναν πληροφορίες ειδικά για τα δρομολόγια των στρατιωτικών μεταφορών από τη Γερμανία στην Ουκρανία. Κατασκόπευαν επίσης εγκαταστάσεις βάσης του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Grafenwöhr της Βαυαρίας, όπου εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες. Ο ένας από τους δύο φέρεται να επικοινωνούσε με άτομο που συνδέεται με ρωσική μυστική υπηρεσία τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται να δήλωσε στον συνομιλητή του ότι ήταν έτοιμος να προβεί σε εμπρηστικές επιθέσεις ειδικά σε υποδομές που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία, ο άνδρας συνέλεξε πληροφορίες για πιθανούς στόχους επίθεσης, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος τον βοήθησε το αργότερο από τον Μάρτιο του 2024.

Οι συλληφθέντες είναι δύο Γερμανορώσοι από το Μπαϊρόιτ, ηλικίας 37 και 39 ετών, οι οποίοι φέρεται να πολέμησαν στις επιχειρήσεις στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 έως το 2016. Ο ένας από αυτούς είναι ήδη υπό κράτηση, ο δεύτερος οδηγήθηκε σήμερα στον ανακριτή στην Καρλσρούη.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν μια σημαντική επιτυχία στον αγώνα κατά του δικτύου κατασκοπείας του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση ύποπτης κατασκοπευτικής δραστηριότητας για το εγκληματικό καθεστώς του Πούτιν». Η Γερμανία «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η επιτυχία του AfD οφείλεται σε σοβαρά δυτικά λάθη

Ο Πούτιν συνέδεσε την άνοδο του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ με συστηματικά λάθη Δύσης σε πολιτική και οικονομία, κατηγορώντας την ΕΕ για σύγκρουση με Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οκτώβριο δικάζεται Ουκρανός για δολιοφθορά στον North Stream

Ουκρανός πρώην αξιωματικός θα δικαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Αμβούργο για τη δολιοφθορά στον αγωγό North Stream το 2022, ενώ άλλος ύποπτος κρατείται στην Κροατία και αναμένει πιθανή έκδοση στη Γερμανία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσική επικράτηση θα ενισχύσει αυταρχικούς ηγέτες, λέει ο Πιστόριους

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως και τόνισε πως μόνο ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά δεν το επιδιώκει.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.