ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες στη Δρέσδη κατά του ξενοφοβικού Pegida

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του Pegida ήταν έντονες ακόμα και από τα μεγάλα κόμματα. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατά του Pegida ανέμεναν 1.000 ανθρώπους, όμως ως τις 8 το βράδυ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 2.500.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας χθες Δευτέρα το βράδυ κατά του αντι-ισλαμικού και ξενοφοβικού κινήματος Pegida, το οποίο επίσης πραγματοποίησε συγκέντρωση για 200η φορά από την ίδρυσή του το 2014. Στην πλατεία Νόιμαρκτ πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις κατά του Pegida.

Επίσης χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε συγκέντρωση του κινήματος, με τη συμμετοχή του Μπγερν Χέκε του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μία από τις πιο επίμαχες προσωπικότητες του ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στις ομιλίες του τη ρητορική των ναζί.

Το σχέδιό του να συμμετάσχει αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στους κόλπους του AfD. Ο Αλεξάντερ Βολφ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, δήλωσε στο dpa πως η συμμετοχή του Χέκε αποτελεί ριψοκίνδυνη κίνηση ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην πόλη του Αμβούργου.

«Όσο θεμιτό κι αν είναι το θέμα, μια διαδήλωση ενέχει πάντα κινδύνους επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος συμμετέχει σ' αυτή», εξήγησε.

Στο παρελθόν ο Χέκε έχει δηλώσει ότι εκτιμά τις αξίες του Pegida και το 2016 σε ομιλία του προς το κόμμα είχε τονίσει ότι «χωρίς αυτούς, το AfD δεν θα ήταν εκεί που έχει φτάσει».

Ο ηγέτης του Pegida Λουτς Μπάχμαν είναι καθ' υποτροπήν παραβάτης ο οποίος έχει καταδικασθεί, μεταξύ άλλων, για υποκίνηση, ενώ το κίνημα έχει χάσει τελευταία σημαντικό μέρος της υποστήριξης που είχε.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Μπάχμαν χαρακτήρισε τους πολιτικούς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες «πολιτικούς εγκληματίες», ενώ οι αντιδιαδηλωτές σε απάντηση τον αποκαλούσαν «προδότη».

Οι αντίπαλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη και χωρίζονταν απλώς από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες.

Οι διαδηλωτές κατά του Pegida κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Γιαγιάδες κατά της δεξιάς» και «Κόκκινη κάρτα στους ναζί». Μάλιστα οι αντίπαλοι του κινήματος έκαναν τόση φασαρία που ηγετικά στελέχη του Pegida (σ.σ. ακρωνύμιο που σημαίνει «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης») παραπονέθηκαν και απείλησαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες ομιλίες, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όλες οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, ανακοίνωσε από την πλευρά της η αστυνομία.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατά του Pegida είχαν επισημάνει ότι ανέμεναν 1.000 ανθρώπους, όμως ως τις 8 το βράδυ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 2.500.

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του Pegida στη Δρέσδη ήταν έντονες και προήλθαν ακόμη και από τα μεγάλα κόμματα.

Τοπικές οργανώσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είχαν καλέσει σε αντιδιαδήλωση με σύνθημα «Η δημοκρατία χρειάζεται στήριξη».

Ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονταν ακόμη η Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σαξονία, η Καθολική Εκκλησία και η Προτεσταντική Εκκλησία του κρατιδίου. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μίχαελ Κρέτσμερ και μερικοί υπουργοί του έχουν προσφέρει ως ιδιώτες την υποστήριξή τους.

Το Pegida πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση τη Δρέσδη στις 20 Οκτωβρίου του 2014, κινητοποιώντας τους πολίτες κατά του ισλάμ, των προσφύγων και της «δικτατορίας της Μέρκελ». Στο απόγειό του δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του, αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μειωθεί δραστικά, όπως και το ενδιαφέρον των μέσων για το κίνημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν αναμένω αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ μετά τις εκλογές

Ο καγκελάριος Μερτς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο πρόεδρος έχει σημαντικές εξουσίες. Ο Άρμιν Λάσετ τονίζει την απρόβλεπτη φύση του Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.