ΓΔ: 1436.79 0.53% Τζίρος: 145.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Διαλύθηκε η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, στις 12 Απριλίου οι εκλογές

Στις 12 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας για την Ε.Ε.

Διαλύθηκε σήμερα τo βράδυ η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες δρομολογούνται για τις 12 Απριλίου.

Υπέρ της διάλυσης του Σώματος τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της χώρας.

Αύριο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι αναμένεται να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 12η Απριλίου.

Την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, η Βουλή απέπεμψε την υπουργό Εργασίας η οποία είχε επαναφέρει στο υπουργείο της πινακίδα με την προηγούμενη ονομασία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με 62 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά, αποφάσισε την αποπομπή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασέλα Μιζράχι, μετά την ενέργεια της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο πινακίδα στην οποία αναγράφεται η προηγούμενη ονομασία της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Υπέρ της πρότασης για την αποπομπή της Μιζράχι ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και οι βουλευτές των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται η Μιζράχι.

Την αποπομπή της υπουργού Εργασίας είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής, ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της να επαναφέρει την «επίμαχη» πινακίδα, παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με γειτονικές χώρες, όπως και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας», υπογράμμισε ο Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Βουλής, υποστήριξε ότι «κληρονόμησε» την πινακίδα αυτή, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στις αρχές Ιανουαρίου και χαρακτήρισε «αστεία» την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα, ισχυριζόμενη ότι η όλη υπόθεση για την αποπομπή της υποκινήθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους και για να καλυφθούν, όπως είπε, παρανομίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η Μιζράχι είπε ακόμη ότι στη σύντομη θητεία της ως υπουργού Εργασίας έγινε στόχος αντισημιτικών επιθέσεων λόγω της εβραϊκής καταγωγής της και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Είμαι περήφανη Εβραία από την Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (Φεβρουάριος 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα Επίτροπος καλεί τη χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη , κυρίως λόγω του ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει -στη βάση μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει στον όρο «Μακεδονία» ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι

«Μπορώ να σας πω ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύεται ο προσδιορισμός «Μακεδονικός» ή το «Μακεδονία». Αυτά ρυθμίζονται από το άρθρο 7 παράγραφος 2 και 3 της Συμφωνίας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φον ντερ Λάιεν ζήτά από τη Βόρεια Μακεδονία τροποποίηση του Συντάγματος

«Ελπίζω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κοινό διάλογο θα ενωθούν και θα κάνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα για την πρόοδο» υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Οι Βρυξέλλες αδυνατούν να δεχτούν αιτήματα των Σκοπίων για την ενταξιακή τους πορεία. Τι εκτιμά για το ζήτημα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Μιχάλης Ρόκας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια απέρριψε την πρόταση Όρμπαν σχετικά με την διένεξή της με τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.
ΔΙΕΘΝΗ

Όρμπαν: Η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ εδώ και καιρό

Η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ήταν συνδεδεμένη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το «βέτο» που έχει θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία έχει καθυστερήσει την πρόοδο και για τις δύο χώρες.