ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:36
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
Πυροσβέστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στο Κίεβο μετά από επίθεση.

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, πύραυλοι Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS. Ουκρανικοί πύραυλοι εξαπολύθηκαν κατά της Σεβαστούπολης.

Nέα μαζικά αεροπορικά πλήγματα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου, οδηγώντας τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν το επίπεδο επιφυλακής τους απέναντι στην έντονη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορά τους. Σύμφωνα με τον Σεργκίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ που εξαπολύθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα «κατέρριψε περίπου 10 εχθρικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο και στα περίχωρα της πρωτεύουσας», ανέφερε ο Πόπκο σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον Πόπκο, η επίθεση εξαπολύθηκε από την περιφέρεια Σαράτοφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία. Για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα, όλη η επικράτεια της Ουκρανίας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού στη διάρκεια της νύχτας. Ο συναγερμός διήρκεσε δύο ώρες στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Πόπκο. Ρωσικοί πύραυλοι και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Σάχεντ εξαπολύθηκαν επίσης στην περιοχή Στρίι, στο νότιο τμήμα της πόλης Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκιι.

«Ο στόχος ήταν οι ζωτικές υποδομές», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λβιβ Άντριι Σαντόβι, ο οποίος καταμέτρησε περίπου 20 πυραύλους και 7 drones. Η πόλη Στρίι βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία, τη χώρα μέλος του NATO, η οποία αύξησε το επίπεδο επιφυλακής της απέναντι στους βομβαρδισμούς αυτούς κοντά στο έδαφός της.

Η επιχειρησιακή διοίκηση των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων (RSZ) ανακοίνωσε παράλληλα ότι «παρατήρησε έντονη δραστηριότητα της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας» κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγγύηση της ασφάλειας του πολωνικού ενάεριου χώρου έχουν ενεργοποιηθεί και η RSZ παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, προσθέτοντας ότι η πολωνική και συμμαχική αεροπορία έχουν «ενεργοποιηθεί». Τον Δεκέμβριο η Πολωνία, ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου, είχε καταγγείλει την υπερπτήση στο έδαφός της για τρία λεπτά ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ που είχε εκτοξευτεί προς την Ουκρανία.

Ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν περισσότερους από 10 πυραύλους πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας αργά το Σάββατο, δήλωσε ένας εγκατεστημένος από τη Ρωσία αξιωματούχος, προκαλώντας διακοπές στις μεταφορές στη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία.

«Ο στρατός μας αποκρούει μια μαζική επίθεση στη Σεβαστούπολη», δήλωσε ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Προκαταρκτικές πληροφορίες έδειξαν ότι περισσότεροι από 10 πύραυλοι είχαν καταρριφθεί, πρόσθεσε. Μια γυναίκα υπέστη τραυματισμό από θραύσματα οβίδας και οι υποδομές υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένου ενός κτιρίου γραφείων και μιας γραμμής αερίου, πρόσθεσε.

Οι θαλάσσιες και οδικές μεταφορές που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, ανεστάλησαν για αρκετές ώρες, δήλωσε η εγκατεστημένη από τη Μόσχα διοίκηση μεταφορών της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS σε πολιτικούς στόχους

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ουκρανία εκτόξευσε τέσσερις αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στη Βαρόνεζ. Το Κίεβο δηλώνει ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους, θεωρώντας τη χρήση των ATACMS σημαντική εξέλιξη.
Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα

Η Πολωνία έθεσε αεροπορικές και αντιαεροπορικές δυνάμεις σε αυξημένη επιφυλακή, μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε περιοχές της δυτικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα και τον γενικό συναγερμό στο Κίεβο.
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Με πυραύλους ATACMS χτυπήθηκαν ρωσικοί στόχοι

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους ATACMS, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική εξέλιξη», ενώ δηλώνει πως θα συνεχιστεί η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν drones κοντά στη Μόσχα, έκλεισε το Βνούκοβο

Δύο ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σήμερα καθ’ οδόν προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Το αεροδρόμιο Βνούκοβο ανέστειλε τη λειτουργία του, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων βρίσκονται στο σημείο.