ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Για δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» σε εδάφη της Ουκρανίας μιλάει η Μόσχα

Σε ομιλία του, ο Πούτιν δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί «όταν το κρίνουμε σκόπιμο» μια τέτοια ζώνη σε ουκρανικά εδάφη , που ακόμα παραμένουν ελεύθερα από τον ρωσικό έλεγχο.

Το Κρεμλίνο άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι θεωρεί πως «ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν τα ρωσικά εδάφη από τις ουκρανικές επιθέσεις είναι η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης που θα έφερνε τις ρωσικές περιοχές πέραν του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του την Κυριακή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Πεσκόφ είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι υποδομές και οι κατοικίες. «Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία κάποιου είδους ουδέτερης ζώνης, ώστε κάθε μέσο που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να μας πλήξει να είναι εκτός εμβέλειας», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί «όταν το κρίνουμε σκόπιμο» μια τέτοια ζώνη σε εδάφη της Ουκρανίας, που ακόμα παραμένουν ουκρανικά. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ξένα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να πλήξουν τα ρωσικά εδάφη.

Το σχόλιο αυτό έγινε ενώ απαντούσε στην ερώτηση αν θεωρεί αναγκαίο για τη Ρωσία να καταλάβει με στρατιωτικά μέσα, την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, η οποία συνορεύει με τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν αυτήν την περιοχή τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά απωθήθηκαν από την ουκρανική αντεπίθεση, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

«Η θριαμβευτική επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% δείχνει ότι ο ρωσικός λαός στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ, μιας χώρας που, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, είναι «ντε φάκτο σε πόλεμο» με τη Ρωσία στην Ουκρανία. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Πούτιν (…) και μια εύγλωττη επιβεβαίωση της υποστήριξης του πληθυσμού της χώρας μας στον πρόεδρό του», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι μόνο για τελική συμφωνία

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν θα συναντήσει τον Ζελένσκι μόνο για να οριστικοποιήσουν ενδεχόμενη συμφωνία τερματισμού του πολέμου, τονίζοντας ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να έχει σαφή και παραγωγικό λόγο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αίτημα για επανέναρξη τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συζήτησαν την Τρίτη, ενώ η Ουκρανία επιδιώκει την επανέναρξη τριμερών ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, παρά τις αμερικανικές ασχολίες στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε νέες επισκέψεις Γουίτκοφ και Κούσνερ για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ θα συνεχίσουν τις επισκέψεις τους στη Ρωσία για διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν έχει οριστεί ακόμα επόμενη συνάντηση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία πιέζει για συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας σε επίπεδο ηγετών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στη συμμαχία.