Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να επιστρέψει 240 στρέμματα γης στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι. Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς». Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου το Μάιο του 2016 έκρινε νόμιμη την μεταβίβαση της συγκριμένης έκτασης.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου με ρηματική διακοίνωση ενημέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2016 και έδωσε εντολή στην υπηρεσία κτηματολογίου να καταχωρίσει την έκταση των 240 στρεμμάτων ως ιδιοκτησία της σερβικής ορθόδοξης μονής.
Η διευθέτηση του ζητήματος αυτού αποτελούσε όρο για να αποδεχθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης το αίτημα του Κοσόβου να καταστεί μέλος του οργανισμού. Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται να εξεταστεί τον ερχόμενο Μάιο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι δεν έκρυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι με βαριά καρδιά έλαβε την απόφαση για επιστροφή στη μονή της συγκεκριμένης έκτασης. Ο Κούρτι, αν και χαρακτήρισε «περίεργη και άδικη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επισήμανε ότι ήταν ανάγκη να κλείσει το ζήτημα για να μπορέσει το Κόσοβο να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θετικές ήταν οι αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιστρέψει την συγκεκριμένη έκταση στην σερβική μονή.