ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Σημαία Φινλανδίας

Η YΠΕΞ της Φινλανδίας δεν αποκλείει επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

«Είναι σημαντικό να μην αποκλείουμε τα πάντα μακροπρόθεσμα, διότι ποτέ δεν ξέρουμε πόσο σοβαρή γίνεται η κατάσταση. Αλλά η φινλανδική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν στέλνουμε αυτή τη στιγμή στρατεύματα και δεν είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε», δήλωσε.

Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βαλτόνεν δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα πρέπει να είναι εντελώς αντίθετες στην ιδέα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν οι συνθήκες εκεί επιδεινωθούν. «Είναι σημαντικό να μην αποκλείουμε τα πάντα μακροπρόθεσμα, διότι ποτέ δεν ξέρουμε πόσο σοβαρή γίνεται η κατάσταση. Αλλά η φινλανδική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν στέλνουμε αυτή τη στιγμή στρατεύματα και δεν είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το πιο σημαντικό τώρα είναι οι εταίροι της Ουκρανίας να συνεχίσουν να στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία. Επισήμανε επίσης ότι η Φινλανδία έχει δαπανήσει περισσότερο από το 0,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για να στηρίξει το Κίεβο. «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα», δήλωσε η ίδια.

Στις 26 Φεβρουαρίου, μετά τη σύνοδο κορυφής 25 Ευρωπαίων, Αμερικανών και Καναδών ηγετών που συνεκλήθη στο Παρίσι για να συζητήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει το Κίεβο. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μακρόν τι εννοούσε με τα λόγια του ότι οι εταίροι του είναι έτοιμοι να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξουν το Κίεβο. Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι δεν αποκλείει τίποτα, ακόμη και την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών στρατευμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ρωσική επιθετικότητα μετά από επίθεση σε τρένο στη Φινλανδία

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία μετά την επίθεση σε ουκρανική αμαξοστοιχία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αποτελεί σταθερή απειλή για την Ευρώπη.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Οι ρωσικές επιθέσεις στο τρένο στόχο έχουν τον εκφοβισμό Ευρώπης

Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, μεταξύ τους και σε τρένο κοντά στα πολωνικά σύνορα, στοχεύουν να εκφοβίσουν και να διχάσουν τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, τονίζοντας τη χρονική σύμπτωση με διεθνές οικονομικό φόρουμ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνάντηση στο Ταλίν με ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τους ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας στο Ταλίν της Εσθονίας, μαζί με αρχηγούς κρατών Βαλτικής και Σκανδιναβίας. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εσθονίας.
Αλεξάντερ Σταμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίζει ανεξάρτητα για τον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας και κορυφαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίζει μόνη της για το τέλος του πολέμου και πως οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.