ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Oι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ρωσική πόλη και διυλιστήριο

Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές, διεξάγονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άρχισε το 2022 και είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν μια ακόμα εξαετή θητεία στον Πούτιν.

Ουκρανική πυραυλική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στη δυτική Ρωσία ενώ ξεχωριστή επίθεση με drone προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου σήμερα, τη δεύτερη ημέρα των εκλογών, τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο πως πασχίζει να διαταράξει. Οι θάνατοι ενός άνδρα και μίας γυναίκας έγιναν γνωστοί από τον Βιατσεσλάφ Γκλάντκοφ, τον κυβερνήτη στην περιοχή Μπέλγκοροντ, όπου οι διασυνοριακές επιθέσεις από την Ουκρανία έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.

Ο Ντμίτρι Αζάροφ, κυβερνήτης στην επαρχία Σαμάρα, σε απόσταση 850 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας, δήλωσε ότι φλέγεται το διυλιστήριο Σιζράν αλλά ότι η επίθεση σε δεύτερο διυλιστήριο απωθήθηκε.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει κατ’ επανάληψη επιθέσεις αυτή την εβδομάδα σε ρωσικά διυλιστήρια. Η Ρωσία προχώρησε χθες στην πιο φονική επίθεση εδώ και εβδομάδες όταν πύραυλοί της έπληξαν περιοχές με κατοικίες στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 70 να τραυματιστούν. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε διάστημα τριών ημερών ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άρχισε το 2022 και είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν μια ακόμα εξαετή θητεία στον Πούτιν.

Ο 71χρονος Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή και κανείς από τους άλλους τρεις υποψηφίους δεν παρουσιάζει απειλή για την εξουσία του. Το Κρεμλίνο ευελπιστεί σε υψηλή συμμετοχή για να δείξει ότι η χώρα στέκεται ενωμένη πίσω από τον Πούτιν.

Η συνολική συμμετοχή ήταν σχεδόν 38% έως το πρωί της δεύτερης ημέρας. Κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά -που αγγίζουν το 70%- αναφέρθηκαν στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, όπου σημειώθηκε πυραυλικό χτύπημα, και στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο δήλωσε η ψηφοφορία είναι παράνομη και άκυρη.

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» δήλωσε ότι σήμερα ότι είναι αντιμέτωπο «με εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση υπό τη μορφή DDos (κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσιών) κατά της διαδικτυακής του παρουσίας και ότι ανέστειλε μη απαραίτητες υπηρεσίες του για να την αντιμετωπίσει.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός πρόεδρος εταιρείας drone ζει κρυμμένος λόγω ρωσικών απειλών

Ο επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής Donaustahl, Στέφαν Θούμαν, δήλωσε πως είναι κρυμμένος μήνες μετά από ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του, αλλάζοντας διαρκώς τοποθεσία υπό συνεχή προστασία, εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας με την Ουκρανία.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή απομάκρυνσης οικογενειών σε Ουκρανία, η Ρωσία κατέλαβε οικισμούς

Εντολή εκκένωσης για οικογένειες 16 οικισμών στη Ντνιπροπετρόφσκ έδωσαν οι ουκρανικές αρχές λόγω επιδείνωσης της ασφάλειας, καθώς εντείνονται τα ρωσικά πλήγματα και η ανάπτυξη δυνάμεων στη ζώνη, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή Γκάνζα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήγμα σε δύο εμπορικά πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο φορτηγά πλοία στα λιμάνια Οδησσού και Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, καθώς τα πλοία χρησιμοποιούνταν για εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.