ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύστημα HIMARS και πύραυλοι
Το αντιαεροπορικό σύστημα HIMARS με πυραύλους σε στρατιωτική βάση.

ΕΕ: Διάθεση 500 εκατ. για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή επέλεξε 31 έργα στην ΕΕ και στη Νορβηγία που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως έως το τέλος του 2025.

Συνολικά, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο διάφορων αμυντικών προγραμμάτων που υπάρχουν όπως το πλαίσιο της πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP), το μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) και το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ).

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή επέλεξε 31 έργα στην ΕΕ και στη Νορβηγία που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τα έργα αυτά καλύπτουν πέντε τομείς: εκρηκτικές ύλες, πυρίτιδα, βλήματα, πυραύλους και πιστοποίηση δοκιμών και αποκατάστασης. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η χρηματοδότηση αυτή θα μοχλεύσει πρόσθετες επενδύσεις από τη βιομηχανία μέσω συγχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 1.4 δισ. ευρώ στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα για βλήματα 155 mm που χρειάζεται η Ουκρανία, είχε ήδη φτάσει τα 1 εκατομμύρια ετησίως τον Ιανουάριο του 2024.

Ο στόχος να προμηθευτούν ένα εκατομμύριο οβίδες από την ΕΕ στην Ουκρανία, έως τα τέλη Μαρτίου 2024 δεν επιτεύχθηκε, αλλά τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύονται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός: Καθοριστική η πίεση ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κρίσιμη για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη λύση.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Δηλώσεις Κόστα, Φον ντερ Λάιεν και Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής ότι τα 27 κράτη της ΕΕ είναι ενωμένα υπέρ της Ουκρανίας και ότι η Ευρώπη ηγείται νέας δυναμικής για δίκαιη και διαρκή ειρήνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιστορικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.