ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σύστημα HIMARS και πύραυλοι
Το αντιαεροπορικό σύστημα HIMARS με πυραύλους σε στρατιωτική βάση.

ΕΕ: Διάθεση 500 εκατ. για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή επέλεξε 31 έργα στην ΕΕ και στη Νορβηγία που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως έως το τέλος του 2025.

Συνολικά, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο διάφορων αμυντικών προγραμμάτων που υπάρχουν όπως το πλαίσιο της πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP), το μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) και το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ).

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή επέλεξε 31 έργα στην ΕΕ και στη Νορβηγία που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τα έργα αυτά καλύπτουν πέντε τομείς: εκρηκτικές ύλες, πυρίτιδα, βλήματα, πυραύλους και πιστοποίηση δοκιμών και αποκατάστασης. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η χρηματοδότηση αυτή θα μοχλεύσει πρόσθετες επενδύσεις από τη βιομηχανία μέσω συγχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 1.4 δισ. ευρώ στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα για βλήματα 155 mm που χρειάζεται η Ουκρανία, είχε ήδη φτάσει τα 1 εκατομμύρια ετησίως τον Ιανουάριο του 2024.

Ο στόχος να προμηθευτούν ένα εκατομμύριο οβίδες από την ΕΕ στην Ουκρανία, έως τα τέλη Μαρτίου 2024 δεν επιτεύχθηκε, αλλά τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύονται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τα ρωσικά assets

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι κάθε απόφαση της ΕΕ για αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ αναζητά τρόπους στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Η ουκρανική πρόταση για δάνειο και αποζημιώσεις είναι παραίσθηση

Η Ρωσία χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την πρόταση της ΕΕ για χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας και προειδοποίησε για σκληρή απάντηση, σύμφωνα με τη δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο καλεί την ΕΕ να μοιραστεί ρίσκο με ρωσικά παγωμένα περιουσιακά

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ εγγυήσεις για δίκαιη μοιρασιά των κινδύνων αν χρησιμοποιηθούν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να δοθούν δάνεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος μόνο του.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμός στην ΕΕ για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ Ουκρανίας

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, σημείο τριβής θα είναι η αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας, ζήτημα που διχάζει τα κράτη μέλη εδώ και καιρό.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Την επόμενη εβδομάδα η Φθινοπωρινή Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στη Δ' Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (29/9-3/10/2025), θα συζητηθούν κρίσιμα διεθνή θέματα, ενώ θα εκλεγεί ο Γεν. Γραμματέας και θα απονεμηθεί το βραβείο Václav Havel 2025.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Πρόταση για δάνειο στην Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά assets

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προτείνει η ΕΕ να δώσει άτοκο δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αξιοποιώντας «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με εγγυήσεις των κρατών-μελών, ώστε να ενισχυθεί η άμυνά της και να αυξηθεί το κόστος για τη Ρωσία.