ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Φώτο: Shutterstock

Ο Σολτς συνεχίζει να αρνείται την αποστολή πυραύλων Τaurus στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος απέρριψε ακόμη την υπόθεση ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της Γερμανίας με την Γαλλία και τη Βρετανία, μετά τα σχόλια για το πυραυλικό σύστημα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επανέλαβε την άρνησή του για την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι θεωρεί την αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, που χρειάζονται την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών εκτός χώρας, όριο που δεν επιθυμεί να υπερβεί.

«Ως καγκελάριος, έχω την ευθύνη να αποτρέψω τη εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς απαντώντας χθες σε ερωτήσεις βουλευτών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ότι «διαδίδει μισές αλήθειες» για το θέμα των Taurus, όταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Λάμερτ τον ρώτησε εάν θεωρεί ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Γαλλία και η Βρετανία συμμετέχουν στο πόλεμο, προμηθεύοντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. «Με την παροχή των όπλων δεν γίνεσαι εμπλεκόμενο μέρος του πολέμου. Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο. Ούτε εγώ το είπα ούτε κάποιος άλλος στο υπεύθυνο περιβάλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η παράδοση από Γαλλία και Βρετανία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εμάς».

Ο καγκελάριος απέρριψε ακόμη την υπόθεση ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της Γερμανίας με την Γαλλία και τη Βρετανία, μετά τα σχόλια για το πυραυλικό σύστημα.

«Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας είναι καλή», είπε και σημείωσε ότι η Γερμανία προμηθεύει όπλα αξίας άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, η Γαλλία αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και η Βρετανία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτά μαζί δημιουργούν τη δύναμη».

Αύριο (Παρασκευή), ο Όλαφ Σολτς θα δεχθεί στην καγκελαρία τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και κατόπιν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Κεντρικό θέμα των συναντήσεων, στο «σχήμα της Βαϊμάρης», θα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ευρώπη. Της τριμερούς συνάντησης θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η επιτυχία του AfD οφείλεται σε σοβαρά δυτικά λάθη

Ο Πούτιν συνέδεσε την άνοδο του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ με συστηματικά λάθη Δύσης σε πολιτική και οικονομία, κατηγορώντας την ΕΕ για σύγκρουση με Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα.
γραμμή παραγωγής πυρομαχικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Βάντεφουλ: Η Ουκρανία να ενισχύσει τις αγορές όπλων από τη Γερμανία

Ο ΥΠΕΞ Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αγοράσει περισσότερα γερμανικά όπλα, καθώς η χώρα του είναι ο βασικός υποστηρικτής του Κιέβου και περιμένει παραγγελίες για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο οι σύμβουλοι ασφαλείας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας με Αμερικανούς απεσταλμένους. Δεν διευκρινίστηκαν οι συναντήσεις.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.