ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπορέλ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό

Την περασμένη εβδομάδα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ επέκρινε το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστίνης, επιχειρηματολογώντας ότι αντίκειται στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους της λύσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ παρότρυνε τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, λίγες ημέρες αφότου απέρριψε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπορέλ επέκρινε το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες και βρίσκεται στην καρδιά πολλών εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιχειρηματολογώντας ότι αντίκειται στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους της λύσης.

«Θα ήθελα να συζητήσω με τους ΥΠΕΞ [των κρατών μελών] της ΕΕ τις ιδέες που μπορεί να έχουν και σχετικά με οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορούμε να αναλάβουμε για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μπροστά», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αναγνώρισε πάντως ότι η ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι ενωμένη ως προς το Μεσανατολικό. Ο Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το σχέδιο του Τραμπ να οδηγήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε, η ΕΕ θα οφείλει να αντιδράσει, διότι θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Αν γίνει, θα πρέπει να εξετάσουμε την αντίδρασή μας· δεν μπορούμε απλά να πούμε πως εκφράζουμε την ανησυχία μας και μετά να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον «μονομερών κινήσεων».

Δεν αρκεί το ότι συμφωνεί μία χώρα μόνη σε μια τέτοια απόφαση, «όσο ισχυρή κι αν μπορεί να είναι», επέμεινε ο Μπορέλ. «Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε δικαιολογημένο επειδή η Ρωσία πίστευε πως είχε δίκιο όταν προχώρησε αυτή», επιχειρηματολόγησε.

Ο Μπορέλ θα είναι παρών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπιθέσεις διαταράσσουν τον εφοδιασμό τροφίμων στην ΕΕ, λέει ο Επίτροπος

Κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ψύξης σούπερ μάρκετ σε χώρες της ΕΕ στοχεύουν στη διατάραξη του εφοδιασμού τροφίμων και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προειδοποιεί ο Επίτροπος Χάνσεν. Προβλήματα σε εκατοντάδες καταστήματα.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπίθεση σε ψυγεία σούπερ μάρκετ: Έρευνες και παρέμβαση ΕΕ

Νέα κυβερνοεπίθεση σε συστήματα ψύξης σούπερ μάρκετ στην ΕΕ καταδεικνύει πώς οι ψηφιακές απειλές μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα. Η Κομισιόν ζητά ενίσχυση κυβερνοασφάλειας για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Απαραίτητη η θέρμανση για επιτυχία της πράσινης μετάβασης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη με εγκεκριμένο πρόγραμμα χρήσης της ρήτρας διαφυγής για την ενέργεια. Ο Στ. Παπασταύρου προειδοποιεί για κοινωνικούς κινδύνους χωρίς ευρωπαϊκή αντίδραση και ζητά ρεαλισμό στην πράσινη μετάβαση.
John-Hopkins-University
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία εξετάζει μείωση διδάκτρων για Ευρωπαίους φοιτητές στα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση Μπέρναμ εξετάζει να επιτρέψει στους φοιτητές ΕΕ να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς, μειώνοντας σημαντικά το κόστος σπουδών. Προβλέπεται ετήσια στήριξη έως 450 εκατ. λίρες στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Χατζηβασιλείου-Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύσκολες οι προβλέψεις για τις προκλήσεις της ελληνικής Προεδρίας

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε για τις προκλήσεις της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το 2027, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη προετοιμασία, τη σημασία της ενότητας και την ανάγκη διαχείρισης κρίσεων σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.