ΓΔ: 2555.24 0.71% Τζίρος: 184.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:29:39
Φώτο: Shutterstock

Σε μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων βάζει τα νησιά Κέιμαν η ΕΕ

Η «μαύρη» λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 8 χώρες ή περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και Βανουάτου.

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα προσθέσουν στη «μαύρη» λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους τα νησιά Κέιμαν, υπερπόντιο βρετανικό έδαφος, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, δύο εβδομάδες μετά το Brexit.

Οι 27 πρεσβευτές των χωρών της Ένωσης έλαβαν χθες την απόφαση να βάλουν σε ‘μαύρη’ λίστα τα νησιά αυτά της Καραϊβικής, κάτι που πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες την επόμενη Τρίτη.

«Άλλες χώρες ή περιοχές δικαιοδοσία αναμένεται επίσης θα τεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕ», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις αναφορικά με την απόφαση να μπουν σε μαύρη λίστα οι χώρες αυτές», πρόσθεσε η πηγή. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρξει συναίνεση όλων των χωρών της ΕΕ για να τεθούν οι χώρες αυτές στη ‘μαύρη’ λίστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η «μαύρη» λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 8 χώρες ή περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και Βανουάτου.

Τα νησιά Κέιμαν είναι το πρώτο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος που θα προστεθεί στη ‘μαύρη’ λίστα της ΕΕ. «Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», που είχαν υποσχεθεί στην ΕΕ πριν τα τέλη του 2019, σύμφωνα πάντα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή. Τα νησιά Κέιμαν κατηγορούνται ειδικότερα ότι έχουν νομοθεσία που διευκολύνει τη σύστημα εξωχώριων δομών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ουρές στα αεροδρόμια λόγω νέου συστήματος στα σύνορα της ΕΕ, μέτρα εξετάζονται

Η ΕΕ αναγνωρίζει σοβαρά προβλήματα με το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων EES, που προκαλεί μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις έως 5 ώρες. Αύριο θα γίνει σύσκεψη με την αεροπορική βιομηχανία, ενώ η Κομισιόν στηρίζει τα κράτη μέλη.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Απαιτούνται μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά, ενίσχυση υποδομών και νέες τεχνολογίες, ενώ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κύκλο του νερού.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ζητά περικοπές στον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι διαφωνίες για το ύψος του νέου 7ετούς προϋπολογισμού ΕΕ παραμένουν έντονες. Βόρειες χώρες αντιδρούν σε μεγάλη αύξηση, ζητώντας περικοπές. Η Ιρλανδική Προεδρία στοχεύει συμφωνία έως τα τέλη 2026, ώστε να αρχίσουν χρηματοδοτήσεις το 2028.
Νικόλας Φαραντούρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Φαραντούρης απαντά για τη μετάθεση της συζύγου του στη ΜΕΑ

Ο Νικόλας Φαραντούρης τονίζει πως η απόσπαση της συζύγου του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ ήταν απολύτως νόμιμη, καθώς πληροί όλα τα προσόντα και ανάγκες του φορέα, ενώ εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις και δημοσιεύθηκαν κανονικά.