ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Το πανόραμα των δελφίνων για την ηγεσία του CDU

Πολλοί φαίνεται πώς θα είναι οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τον υποψήφιο Καγκελάριο μετά την ανακοίνωση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU.

Θέση στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία - η οποία, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της απερχόμενης αρχηγού, αναμένεται μακρά - λαμβάνουν σταδιακά οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τον υποψήφιο Καγκελάριο, το οποίο οδηγεί και στην ηγεσία του κόμματος.

Σαφέστερα τοποθετήθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και κατά την τελευταία ανάδειξη Προέδρου του CDU, τον Ιανουάριο του 2018, χωρίς να περάσει στον β΄ γύρο. «Λέω πάντα - νομίζω το έχω αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια - ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες», υπογράμμισε ο 39χρονος κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό ποιες συνθήκες θα συμβεί αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ο φερόμενος ως επικρατέστερος υποψήφιος, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU και φιναλίστ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές Φρίντριχ Μερτς, ήταν εκείνος στον οποίο στράφηκαν τα βλέμματα όλων μετά την ανακοίνωση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι δεν θα είναι υποψήφια Καγκελάριος και θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU. Ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει ότι σκοπεύει να στηρίξει την αρχηγό του κόμματος στις διαδικασίες που περιέγραψε και παρέπεμψε τις όποιες ανακοινώσεις για αργότερα. Ωστόσο κατά το περιβάλλον του, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), όχι μόνο σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, αλλά έχει ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων.

Νέο πρόσωπο στην εξίσωση είναι, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι κινείται περισσότερο στην γραμμή της απερχόμενης ηγεσίας και τοποθετείται ξεκάθαρα στο κέντρο. Μάλιστα ένα από τα διακινούμενα σενάρια θέλει τον κ. Λάσετ να αναλαμβάνει την καγκελαρία πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας και τον κ. Μερτς να γίνεται υπουργός Οικονομίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα - αν επιβεβαιωθεί - θα είναι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία, Μάρκους Σέντερ. Στην περίπτωση που ο κ. Σέντερ εκλεγεί υποψήφιος Καγκελάριος των CDU/CSU, δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Θα παραμείνει τότε πρόεδρος του CDU η Κραμπ-Καρενμπάουερ; Ο ίδιος πάντως, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί, έχει ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο της απερχόμενης αρχηγού, με ορίζοντα το τέλος του έτους, δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο, ενώ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου η παράταξη σε αυτό το διάστημα να συνεχίσει να φθείρεται. Για την ώρα, ο κ. Σέντερ επιμένει ότι το θέμα δεν είναι η ηγεσία του CDU, αλλά το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με πολλά στελέχη να προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαδοχής, προκειμένου το κόμμα να μην πληρώσει το τίμημα της παρατεταμένης εσωστρέφειας, όπως συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με στελέχη και μέλη του CDU, κριτήριο της επιλογής του αρχηγού και υποψηφίου καγκελάριου θα είναι πιθανότατα ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στα παλιά του ποσοστά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε θέμα δευτερογενών ροών με τη Γερμανία

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι δεν διακρίνει πρόβλημα με τις δευτερογενείς ροές από τη Γερμανία, σημειώνοντας πως θα βρεθεί ισορροπία σχετικά με τα πλοία ΜΚΟ με γερμανική σημαία που ελλιμενίζονται στην Ιταλία.
Η ξήρανση του Βιστούλα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η πτώση υδάτων σε Ρήνο και Βιστούλα με ιστορικά χαμηλά

Ο Ρήνος απειλείται με διακοπή της ναυσιπλοΐας λόγω πολύ χαμηλής στάθμης εξαιτίας έλλειψης βροχής, προειδοποιεί η BDB. Αντίστοιχα, σε ιστορικά χαμηλά έπεσε και ο ποταμός Μπιστούλα στη Βαρσοβία, σύμφωνα με το IMGW.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η Ευρώπη απροετοίμαστη σε ρωσικές επιθέσεις με drones

Σύμφωνα με μελέτη του IISS, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για ρωσικές επιθέσεις με drones, ενώ δυσκολεύονται να αποδώσουν με σαφήνεια την ευθύνη αυτών των επιθέσεων στο Κρεμλίνο.
Drone μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό οι γερμανικές αρχές για την πιθανότητα νέου περιστατικού με drone

Η Γερμανία ιδρύει ερευνητική εγκατάσταση για την ασφάλεια από drones μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Λειψίας. Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου στη Σαξωνία-Άνχαλτ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε γερμανική βάση

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν πάνω από στρατιωτική βάση στη δυτική Γερμανία, γνωστή για υπόγεια αποθήκη. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά από ενημέρωση του κέντρου ασφαλείας της εγκατάστασης.
Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρεσβεία: Προβοκάτσια το συμβάν με drone στη Γερμανία

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο χαρακτήρισε «στημένη προβοκάτσια» την καταγγελία για επίθεση drone σε γερμανικό αεροδρόμιο και εκφράζει ανησυχία για νέο κύμα αντιρωσικής υστερίας, ενώ οι γερμανικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.