ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Δέσμευση Γερμανίας για επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. στο Κίεβο

Η Γερμανία σκοπεύει να προωθήσει τη βοήθεια για ανοικοδόμηση μαζί με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την άμυνα, είπε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γερμανία πρόκειται να δωρίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για να υποστηρίξει το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία και τη στέγαση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αναλένα Μπέρμποκ η οποία επισκέπτεται τη χώρα.

«Η φρίκη του Πούτιν συνεχίζεται εδώ καθημερινά, αλλά ο λαός της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρος: Καμία ημέρα, καμία επίθεση δεν θα μπορέσει να καταστρέψει τον αγώνα τους για επιβίωση», είπε η Μπέρμποκ από την πόλη Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας.

Η Γερμανία σκοπεύει να προωθήσει τη βοήθεια για ανοικοδόμηση μαζί με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την άμυνα, είπε η Μπέρμποκ. Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη ανοικοδόμησης για τη στήριξη της Ουκρανίας τον Ιούνιο στο Βερολίνο.

Το Μικολάιφ, η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού και 65 της Μαύρης Θάλασσας. Το λιμάνι της είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ουκρανίας και η πόλη φιλοξενεί πανεπιστήμιο για σπουδές στη ναυπηγική.

Η Μπέρμποκ επισκέφθηκε το πρώην διοικητικό αρχηγείο της περιφέρειας συνοδευόμενη από τον κυβερνήτη του Μικολάιφ Βιτάλι Κιμ και τον δήμαρχο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς.

Ρωσικός πύραυλος, ο οποίος φέρεται ότι στόχευε τον Κιμ, έπληξε το κτίριο σκοτώνοντας 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 30 στα τέλη Μαρτίου του 2022, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Το κτίριο έχει παραμείνει εκεί ως μνημείο.

Το λιμάνι δεν λειτουργεί. Σε μια πρόσφατη έκθεση, οι αρχές ανέφεραν ότι περισσότερα από 1.300 συγκροτήματα κατοικιών και τουλάχιστον 1.000 άλλες κατοικίες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παράθυρο διπλωματίας για Ουκρανία βλέπει ο καγκελάριος Μερτς

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε πως ανοίγει σταδιακά «παράθυρο διπλωματίας» για την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στρατιωτικά. Χαιρέτισε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.