ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στο πλευρό της Ουκρανίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προειδοποιούν τον Πούτιν

Αντιπροσωπεία ευρωπαίων ηγετών μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν επισκέπτονται το Κίεβο και θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη όπου θα συμμετέχουν και τα μέλη της G7. Επανέλαβε τη στήριξη προς την Ουκρανία ο Μακρόν.

Τέσσερις δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφτασαν σήμερα στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της νύχτας με τρένο από τη γειτονική Πολωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

Η Μελόνι προβλέπεται να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα από το Κίεβο, στην οποία θα μετάσχουν ηγέτες από την G7, ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να μετάσχει στη συζήτηση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία «δεν θα αποδυναμωθεί» και ότι «δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε μια κούραση των Ευρωπαίων» καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.

«Δύο χρόνια πολέμου. Χτυπημένη και τραυματισμένη, αλλά πάντα όρθια. Η Ουκρανία πολεμά για εκείνη, για τα ιδανικά της, για την Ευρώπη μας. Η δέσμευσή μας στο πλευρό της δεν θα αποδυναμωθεί», υπογραμμίζει ο Μακρόν σε μήνυμα που αναρτήθηκε από την γαλλική προεδρία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ουκρανία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια αποφασίστηκε με την υποστήριξη της Γαλλίας την 1η Φεβρουαρίου. Με σαφές μήνυμα: η Ρωσία του προέδρου Πούτιν δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε μια οποιαδήποτε κούραση των Ευρωπαίων», προειδοποιεί επίσης η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της στο X.

«Η έκβαση αυτού του πολέμου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Καταδικάζει τις ρωσικές εκλογές και τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης

Έντονη κριτική στις ρωσικές αρχές για τον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας αποκλεισμό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και περιορισμούς στην ανεξάρτητη ενημέρωση.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ρωσική επιθετικότητα μετά από επίθεση σε τρένο στη Φινλανδία

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία μετά την επίθεση σε ουκρανική αμαξοστοιχία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αποτελεί σταθερή απειλή για την Ευρώπη.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε ουκρανικό τρένο στόχος ο φόβος της Δύσης

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση με drone σε τρένο στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας στόχευε να τρομάξει τη Δύση, καλώντας για αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία προσπαθεί να φοβίσει και να διχάσει τους Ευρωπαίους.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίξουν περισσότερο την Ουκρανία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους συμμάχους να ενισχύσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Επισήμανε πως η συλλογική βοήθεια θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε όλα τα μέτωπα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.