ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
borrell
Φώτο: Shutterstock

Να αυξηθούν οι παραδόσεις πυρομαχικών στο Κίεβο ζήτησε ο Μπορέλ

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τονίζοντας ότι τα κράτη μπορούν να αντλήσουν από το στοκ που διαθέτουν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ παρότρυνε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν περισσότερα για να παραδίδονται πυρομαχικά στην Ουκρανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με υπεροπλία του αντιπάλου στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Οι ουκρανοί στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν, αλλά έχουν ανάγκη πυρομαχικά. Επειγόντως και σε τεράστιες ποσότητες», τόνισε ο κ. Μπορέλ σε επιστολή του που φέρει ημερομηνία Τετάρτη 21η Φεβρουαρίου. «Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις πυρομαχικών έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές κι εξασθενίζουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας», συνέχισε. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί την περασμένη χρονιά να παραδώσει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες.

Όμως τα κράτη μέλη της δεν αναμένεται να φθάσουν παρά σε κάτι περισσότερο από τη μισή ποσότητα του στόχου αυτού εντός της προθεσμίας που είχαν ορίσει, δηλαδή ως τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η ΕΕ αναμένεται να αυξήσει τις παραδόσεις και να φθάσει το 1,5 εκατ. οβίδες μέσα στη χρονιά, όμως «η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερα πυρομαχικά», επέμεινε.

«Αισθάνομαι κατά συνέπεια πως είναι καθήκον και ευθύνη μου να σας καλέσω για ακόμη μια φορά για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αντλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες «από τα στοκ» που διαθέτουν, να κάνουν περισσότερες παραγγελίες σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες, να αγοράσουν πυρομαχικά όπου υπάρχουν και να χρηματοδοτήσουν την ουκρανική βιομηχανία.

«Αυτό που χρειάζεται είναι άμεση χρηματοοικονομική ρευστότητα. Το να μην κάνουμε τίποτε δεν είναι επιλογή», σημείωσε. Καθώς αύριο Σάββατο είναι η δεύτερη επέτειος της ευρείας κλίμακας επίθεσης της Ρωσίας, η Ουκρανία βρίσκεται σε «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση στα μέτωπα, αναγνώρισε τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως κυρίευσε το χωριό Πόμπεντα, στην ανατολική Ουκρανία, προελαύνοντας περαιτέρω, μερικά εικοσιτετράωρα αφού κατέλαβε την πόλη-οχυρό Αβντιίβκα έπειτα από πολύμηνες λυσσαλέες μάχες, καθώς ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις υλικού, εξαιτίας του παγώματος της αμερικανικής βοήθειας από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: 1,4 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά assets

Η ΕΕ θα διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ από τόκους παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για στήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Κομισιόν, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί τον Ρώσο πρέσβη για ζημιές στο προξενείο Λετονίας στη Σλαβιάνσκ

Η ΕΕ θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη λόγω επίθεσης στο Σλοβιάνσκ και ζημιών στο προξενείο Λετονίας, ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, που τόνισε πως οι επιθέσεις προκαλούν απώλειες αμάχων και θα προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ουκρανικής επινοητικότητας. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Ουκρανία ενώνουν δυνάμεις για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στην Ουκρανία νέα συμφωνία Ε.Ε.-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα αυτό.