ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
Σκηνή από κατεστραμμένο κτίριο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση.

ΟΗΕ: Σχεδόν 6,5 εκατ. Ουκρανοί παραμένουν πρόσφυγες στο εξωτερικό

Μέχρι σήμερα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε από άλλες χώρες είτε από περιοχές εντός της Ουκρανίας όπου είχαν καταφύγει.

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τη ρωσική εισβολή του 2022 και 6,5 εκατομμύρια από αυτούς παραμένουν ακόμη πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, σημείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε μια έκθεσή του με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι στους πρόσφυγες στο εξωτερικό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους.

Μέχρι σήμερα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε από άλλες χώρες είτε από περιοχές εντός της Ουκρανίας όπου είχαν καταφύγει.

«Η χώρα είναι ερειπωμένη και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά τους συνεχίζονται» σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ Έιμι Πόουπ στην ανακοίνωσή της. «Ο ΔΟΜ χαιρετίζει την κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό για τη δύναμη και την αντίστασή τους, καθώς και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που φιλοξενούν εκείνους που έφυγαν για να γλιτώσουν τον πόλεμο. Δεσμευόμαστε πλήρως να ελαφρύνουμε τα βάσανα των θυμάτων της σύγκρουσης και να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Αυτή η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι παρείχε βοήθεια σε περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανούς στη χώρα τους καθώς και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 11 χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Όμως οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπερνούν τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου έλαβε 957 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεές για τους Ουκρανούς. «Υπολογίζουμε στη στήριξη των δωρητών και των τοπικών εταίρων μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν ώστε να προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους Ουκρανούς», είπε η Πόουπ.

Η ρωσική εισβολή προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι χρειάζονται 4,2 δισεκ. δολάρια μόνο φέτος για να παράσχουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Πολλοί από τους Ουκρανούς που επέστρεψαν στα σπίτια τους αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις καθώς δεν έχουν μέσα διαβίωσης, έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς τα σπίτια τους και οι υποδομές. Για τον λόγο αυτό «θα πρέπει στο εξής να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάκαμψη» της Ουκρανίας, είπε ο Σόντα Φεντερίκο, ο διευθυντής του ανθρωπιστικούς προγράμματος του ΔΟΜ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη χρήση του πυραύλου «Ορέσνικ» από τη Ρωσία στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ραγδαία αύξηση στις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία το 2025

Ο τελευταίος χρόνος υπήρξε ο πιο αιματηρός για αμάχους στην Ουκρανία από το 2022, με 2.514 νεκρούς και 12.142 τραυματίες, αύξηση 31% από πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από ρωσικές επιθέσεις.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, λόγω νέων ρωσικών επιθέσεων και χρήσης πυραύλου Orechnik, με τον Ουκρανό πρεσβευτή να καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές από ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πολιτικές υποδομές, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μετά από πλήγματα με νεκρούς και διακοπές θέρμανσης στο Κίεβο.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα του ΟΗΕ για επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία με στήριξη Ελλάδας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άμεση επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία και καταδικάζει τις ρωσικές απελάσεις, με την Ελλάδα να στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία.