ΓΔ: 2664.69 0.13% Τζίρος: 57.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:31:39
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Περιοδεία Ζελένσκι σε Βερολίνο και Παρίσι προς εξασφάλιση ενίσχυσης

O Ζελένσκι θα ολοκληρώσει τις διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας με τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, μετά την έναρξη των συνομιλιών τον Ιούλιο.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες για τις δεσμεύσεις ασφαλείας με την Ουκρανία την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, δήλωσαν οι δύο κυβερνήσεις την Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο αργά το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε η καγκελαρία σε ανακοίνωσή της.

«Στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, θα υπογραφεί διμερής συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς πριν συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για να εξασφαλίσει περαιτέρω διμερείς δεσμεύσεις ασφαλείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα «επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει να παρέχει, μακροπρόθεσμα και μαζί με όλους τους εταίρους της, ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», ανέφερε το γραφείο του.

Καθώς το Κίεβο επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και καταπολεμά μια ρωσική εισβολή δύο ετών, διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ζελένσκι θα ολοκληρώσει τις διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας με τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, μετά την έναρξη των συνομιλιών τον Ιούλιο.

Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δοθούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η συμφωνία με τη Γαλλία αναμένεται να περιγράψει ένα πλαίσιο για μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, υποστήριξη για την ανοικοδόμηση και στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση των συνομιλιών, η Γαλλία σχεδιάζει ένα ταμείο 200 εκατομμυρίων ευρώ για μη στρατιωτικά έργα που θα υλοποιηθούν από γαλλικές εταιρείες.

Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στο Μόναχο, όπου σχεδιάζει να μιλήσει το Σάββατο, ανέφερε το γραφείο του την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο οι σύμβουλοι ασφαλείας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας με Αμερικανούς απεσταλμένους. Δεν διευκρινίστηκαν οι συναντήσεις.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κοινή προεδρία Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας στη συνάντηση για Ουκρανία

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς συμπροεδρεύουν στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων για στήριξη της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι θα παραστεί, ενώ η συμμετοχή θα είναι δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.