ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Στην κυβέρνηση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια βλέπουν το ακροδεξιό AfD οι Γερμανοί

Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς εκτιμά ότι το ακροδεξιό AfD θα συμμετέχει στην ομοσπονδιακή ή σε κάποια περιφερειακή κυβέρνηση ως το 2030.

Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς, το 48%, εκτιμά ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή στην κυβέρνηση κάποιου κρατιδίου ως το 2030.

Μόνο το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν αναμένει το AfD να συμμετέχει σε κάποια κυβέρνηση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την YouGov για λογαριασμό του dpa.

Περίπου το ένα τέταρτο των Γερμανών (26%) δήλωσε ότι δεν θεωρούν τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση κάποιου κρατιδίου ως πρόβλημα. Για το 19% δεν θα υπήρχε θέμα αν το AfD συμμετείχε σε κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο ξεκάθαρη πλειοψηφία 59% απορρίπτει εντελώς τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά το σοκ που προκάλεσε η εκλογή του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του AfD, ένα γεγονός που προκάλεσε οργή και διαδηλώσεις στη Γερμανία. Το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το σκάνδαλο στη Θουριγγία έβλαψε την πίστη του στη δημοκρατία. Εξάλλου για το 34% των ερωτηθέντων το AfD ήταν αυτό που ωφελήθηκε περισσότερο από τα γεγονότα στο κρατίδιο αυτό, ενώ ακολουθεί το ακροαριστερό Die Linke με 1-%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο πρόγραμμα «Cybersecurity Awareness» από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Η AHK Akademie του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου λανσάρει το online πρόγραμμα πιστοποίησης «Cybersecurity Awareness», με διαδραστικά μαθήματα και προσομοιώσεις phishing, προσφέροντας ψηφιακό πιστοποιητικό και badges δεξιοτήτων.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η ηγεσία του Ιράν δεν έχει πια νομιμοποίηση

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι η ηγεσία του Ιράν έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων και πως ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία βρίσκεται στο τέλος του.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κατηγορίες σε Ουκρανούς για σχέδιο εκρηκτικών δεμάτων υπέρ Ρωσίας

Δύο Ουκρανοί κατηγορούνται στη Γερμανία για σχέδιο πυροδότησης δεμάτων υπέρ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενισχύοντας τους φόβους για υβριδικές επιθέσεις στη μετά την εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ανάμειξη.
Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί χονδρέμποροι προβλέπουν νέα πτώση πωλήσεων και ζητούν δράση

Οι Γερμανοί χονδρέμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας πτώση πωλήσεων και το 2026, με εξαντλημένα αποθέματα, και ζητούν από την κυβέρνηση γενναίες αποφάσεις αντί για υποσχεσιολογία, προειδοποιώντας για λουκέτα και χαμένες θέσεις.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί έφεδροι προτείνουν ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία κατά Τραμπ

Η Ένωση Εφέδρων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων προτείνει αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία για να αποτραπεί ενδεχόμενη αμερικανική κατάληψη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή ενότητα και παρουσία.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μειωμένη η απασχόληση προσφύγων στη χώρα

Τα ποσοστά απασχόλησης προσφύγων στη Γερμανία παραμένουν χαμηλά, με καλύτερες ευκαιρίες στις μεγάλες πόλεις, όπως το Αμβούργο (54,7%), λόγω πλήθους θέσεων και υποστηρικτικών μέτρων, σε αντίθεση με τα αγροτικά κρατίδια.