ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο

Η ΕΕ να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τη γεωργία ζήτησε ο Ε. Μακρόν

«Ζητήσαμε (από την ΕΕ) πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μεθαύριο, Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει σε κανόνες τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τη γεωργία.

Ο Μακρόν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, απέρριψε επίσης ένα προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur στην παρούσα μορφή του.

«Ζητήσαμε (από την ΕΕ) πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μεθαύριο, Πέμπτη. Ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανονισμούς για τη γεωργία, ιδιαίτερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ αποποιήθηκε ποσοστώσεις και δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τη Mercosur έχουν ενισχύσει τη δυσφορία των αγροτών που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, στα σιτηρά και στο κρέας.

Η Γαλλία θέλει «ξεκάθαρα μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία επειδή σήμερα έχουμε σε όγκο και ποιότητα πράγματα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε είναι κοτόπουλα είτε δημητριακά», είπε ο Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία με τη Mercosur, μία ημέρα αφότου το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι κατά την αντίληψή του η ΕΕ έχει σταματήσει τις συνομιλίες.

Ο Μακρόν είπε πως δεν θέλει τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της, επειδή δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να ακολουθούν παρόμοιους κανόνες με τα ευρωπαϊκά.

Οι αγρότες στη Γαλλία λένε πως δεν πληρώνονται αρκετά, ασφυκτιούν με τις υπερβολικές κατά την άποψή τους ρυθμίσεις περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις φτηνές εισαγωγές.

Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως ο ανταγωνισμός από τις εισαγωγές και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μοιράζονται παραγωγοί και από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ άλλες όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων είναι πιο ειδικές για τη Γαλλία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία για ορισμένους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες περιλαμβανομένων αυτών για την αγρανάπαυση.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική με εκείνους (τους αγρότες) που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία, προσθέτοντας πως θα ήθελε να συζητήσει το θέμα αυτό με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία Γαλλίας-Καναδά σε αλιεία, ασφάλεια και ενέργεια

Γαλλία και Καναδάς ενισχύουν τη συνεργασία σε αλιεία, ασφάλεια και ενέργεια, όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού στο Σαιν Πιερ ε Μικελόν, υπογραμμίζοντας τη σημασία του καναδικού LNG για την Ευρώπη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Έκκληση στην ΕΕ για ταχύτερη αποθήκευση φυσικού αερίου

Ο Μακρόν ζήτησε από την ΕΕ επιτάχυνση στην αποθήκευση φυσικού αερίου λόγω των υψηλών τιμών που οφείλονται στους πολέμους και το κλείσιμο του Ορμούζ. Η Γαλλία στηρίζει την ειρηνική επαναλειτουργία των Στενών και τη συνοδεία πλοίων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι-Μακρόν: Συνάντηση στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε τηλεφωνικά

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τους για προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Υπέρ ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας και διακυβέρνησης στο Διάστημα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε παγκόσμια διακυβέρνηση του Διαστήματος, με την Ευρώπη στους κορυφαίους παίκτες, επανδρωμένες πτήσεις σε 10 χρόνια και δικό της δορυφορικό δίκτυο, σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ζητά απαγόρευση social media για ανήλικους κάτω των 15 στην ΕΕ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέσπιση ευρωπαϊκού νόμου που θα απαγορεύει τη χρήση των social media σε άτομα κάτω των 15 ετών, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των παιδιών σε όλη την ΕΕ.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Υποστηρίζει νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσίας μετά το συμβάν στη Λειψία

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την επίθεση με drone στη Λειψία που η Γερμανία αποδίδει στη Μόσχα. Η Γαλλία στηρίζει πλήρως τη Γερμανία και παραμένει αφοσιωμένη στην Ουκρανία.