ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Μικρός οικισμός στην Ανατολική Ουκρανία καταστράφηκε από τους Ρώσους

«Πρόκειται για πέντε σπίτια. Καταστράφηκαν από τους Ρώσους», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΘΑ, διαβεβαιώνοντας πως τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν «μετακινηθεί προς έτοιμες εφεδρικές θέσεις».

Ότι κατέλαβε έναν μικρό οικισμό στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκε ο ρωσικός στρατός, με τις δυνάμεις του Κιέβου να διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους πως ο οικισμός που καταστράφηκε, δεν έχει «καμία σημασία» από στρατιωτική άποψη. Η ανακοίνωση αυτή καταδεικνύει ωστόσο την αυξημένη πίεση που ασκούν οι δυνάμεις της Μόσχας στο μέτωπο τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη Πέμπτη, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέλαβε άλλο ένα μικρό χωριό, το Βεσελόιε, στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολικά).

«Ο οικισμός Κραχμαλνόιε, στην περιοχή του Χαρκόβου, απελευθερώθηκε χάρη στις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν με επιτυχία οι μονάδες του στρατιωτικού σώματος 'Δύση' στη ζώνη του Κουπιάνσκ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο ημερήσιο δελτίο του. Η κοινότητα αυτή, όπου ζούσαν κάπου 45 κάτοικοι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ, που αποτελούσε στόχο επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, τον Βολοντίμιρ Φίτιο, που ερωτήθηκε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση, η κατάληψη του «δεν έχει καμία σημασία» από στρατηγική άποψη για το μέτωπο. «Πρόκειται για πέντε σπίτια. Καταστράφηκαν από τους Ρώσους», είπε, διαβεβαιώνοντας πως τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν «μετακινηθεί προς έτοιμες εφεδρικές θέσεις», όπου «συνεχίζουν τώρα την άμυνα, εμποδίζοντας τον εχθρό να συνεχίσει την προώθησή του».

Απέναντι σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, οι ουκρανικές αρχές, από την πλευρά τους, είχαν διατάξει στις αρχές της εβδομάδες την εκκένωση 26 κοινοτήτων της περιοχής του Χαρκόβου, όπου βρίσκεται το Κουπιάνσκ, απόφαση που αφορούσε περίπου 3.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 279 παιδιά. Όλη αυτή η ζώνη είχε καταληφθεί από τη Ρωσία στις αρχές της επίθεσης που διέταξε τον Φεβρουάριο του 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μέχρις ότου μια επίθεση αστραπή των Ουκρανών απελευθέρωσε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αναγκάζοντας τα στρατεύματα της Μόσχας σε μια ταπεινωτική υποχώρηση.

Η Ρωσία ξαναπέρασε στην επίθεση στη ζώνη αυτή το καλοκαίρι του 2023, στη διάρκεια του οποίου η Ουκρανία επιχειρούσε, χωρίς επιτυχία, να εξαπολύσει μεγάλη αντεπίθεση στο Ντονμπάς (ανατολικά) και στον νότο. Από το φθινόπωρο και μετά την αποτυχία των ουκρανικών προσπαθειών να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις ωθούν βορειοανατολικά, στη ζώνη του Κουπιάνσκ, αλλά και ανατολικά, ιδίως γύρω από την πόλη Αβντίιβκα. Το Κίεβο διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι κρατάει γερά και επιφέρει σημαντικές απώλειες στους Ρώσους, επιμένει όμως επίσης στους δυτικούς συμμάχους του για τις ανάγκες του σε όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να αντιστέκεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί σε Κριμαία και Κρασνοντάρ από ουκρανικά drones, λέει η Ρωσία

Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones στην Κριμαία, ενώ άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση σε πλοίο στην Κρασνοντάρ. Η υπηρεσία οχηματαγωγών στο Στενό του Κερτς ανεστάλη προσωρινά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Φόβος για μεγάλα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για επικείμενη μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καλώντας τους πολίτες να προσέχουν τους αεροπορικούς συναγερμούς. Τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες στη Ζαπορίζια από ρωσικές βόμβες.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε σιδηροδρομικές γέφυρες στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε γέφυρες στην κατεχόμενη Κριμαία, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από ρωσικές δυνάμεις για μεταφορά οπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στο Telegram. Κλιμακώνονται οι ουκρανικές επιθέσεις.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκαταστάσεις DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυροβολικό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ, με πυρκαγιές σε κάποιες από αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω Telegram την Παρασκευή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νεκρό 8χρονο κορίτσι από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα

Ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα, δήλωσε ο κυβερνήτης Αντρέι Βορομπιόφ, προσθέτοντας πως 16 άτομα τραυματίστηκαν και 18 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.