ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούν συνεργάτες

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η γερμανική αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας και με αφίσες καλούν τον κόσμο να έρθει για πρόσληψη.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες της Γερμανίας προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον νέων μαθητευόμενων, φοιτητών και μελλοντικών συνεργατών καθώς υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας. Διαφημιστικές αφίσες της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, και της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος βρίσκονται παντού με την ελπίδα πως θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να εργαστούν εκεί.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle είναι λίγο πολύ γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών αδυνατεί εδώ και καιρό να καλύψει τουλάχιστον 35 κενές θέσεις, από τις οποίες περίπου το 50% στον τομέα πληροφορικής και της ασφάλειας δικτύων. Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Αστυνομία όπου θα πρέπει να καλυφθούν φέτος πάνω από 2.000 θέσεις. Για το λόγο αυτό η γερμανική υπηρεσία χαμήλωσε τον πήχη των προϋποθέσεων για τους υποψηφίους. Στην εξέταση ορθογραφίας δεν περιλαμβάνεται πλέον η λέξη χρυσάνθεμα (Chrysanthemen) λόγω προφανών δυσκολιών και στις εξετάσεις φυσικής κατάστασης η σκυταλοδρομία αντικατέστησε το άλμα εις μήκος και τις κάμψεις.

Γιατί όμως υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες; Ο Τόμας Γκάμπριελ Ρίντιγκερ, εγκληματολόγος στο ΑΕΙ της αστυνομίας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, δηλώνει στην DW ότι ένας ειδικός πληροφορικής βγάζει πολύ περισσότερα στην ελεύθερη αγορά από ότι στο δημόσιο. Έπειτα η φήμη μιας υπηρεσίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη μιας νεοφυούς εταιρίας. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει πολλούς ενδιαφερόμενους. Από την πλευρά του ο Χανς Βίλχελμ Ντιν από την επιτροπή ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θεωρεί ότι «οι ειδικοί είναι λίγοι και οι θέσεις πολλές. Εννοείται ότι η πλάστιγγα θα γείρει προς την πλευρά μιας καλοπληρωμένης δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Τόμας Γκάμπριελ Ρίντιγκερ αποδίδει τις ελλείψεις σε ειδικούς πληροφορικής στο γεγονός ότι η Γερμανία ξεκίνησε με καθυστέρηση να ενδιαφέρεται για την ψηφιοποίηση. Παρόμοια άποψη έχει και ο Χανς Βίλχελμ Ντιν: «Στην κατάταξη Ψηφιακής Οικονομίας και Ψηφιακής Κοινωνίας, η Γερμανία καταλαμβάνει στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μόλις την 26η θέση σε συνολικά 28 χώρες. Μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία διαθέτουν υπηρεσίες με ακόμα χαμηλότερο επίπεδο ψηφιοποίησης». Κατά την άποψη του γερμανού ειδικού το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ουραγός στη κατάταξη δείχνει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αλλά και το δρόμο που έχει ακόμα μπροστά της για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Χάκερ διέρρευσαν κλεμμένα δεδομένα του δήμου Βερολίνου στη Γερμανία

Χάκερ διέρρευσαν στο darknet 1,4 εκατ. αρχεία από τον δήμο Βερολίνου μετά τη μη καταβολή λύτρων, σύμφωνα με τον RBB. Οι δράστες δημοσιοποίησαν προσωπικά έγγραφα, σχολιάζοντας: «Καλή διασκέδαση, κυνηγοί δεδομένων».
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο με Μακρόν στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα

Μετά την αποχώρηση SpaceX και Blue Origin, νέο πλήγμα για τη διαστημική σύνοδο στο Παρίσι: ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν θα παραστεί λόγω πολιτικών υποχρεώσεων. Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από δύο υπουργούς.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπουργός Εσωτερικών μιλά για «κλιματικό εξτρεμισμό» μετά δολιοφθορά στο ρεύμα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι οι πρόσφατες δολιοφθορές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης συνδέονται με τον κλιματικό εξτρεμισμό, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν άνδρα που ανέλαβε την ευθύνη με επιστολή και υπάρχουν φόβοι για νέες επιθέσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα συμμετέχει στη σύσταση Κέντρων Επιστροφής σε τρίτες χώρες

Στην Κοπεγχάγη ολοκληρώθηκε η συνάντηση υπουργών της Ομάδας Πυρήνα, με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Οι χώρες συμφώνησαν στον σχεδιασμό Κέντρων Επιστροφής σε τρίτες χώρες, με την Ελλάδα να έχει καταλυτικό ρόλο στη νέα αυτή στρατηγική.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.