ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
Shutterstock

Πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στο Κίεβο

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή κρίσιμη για την Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοι σύμμαχοί της συζητουν για τη συνέχιση της υποστήριξής τους απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

Στο Κίεβο έφθασε σήμερα για την πρώτη του επίσκεψη, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ για να σηματοδοτήσει την υποστήριξη του Παρισιού προς την Ουκρανία καθώς πλησιάζει, τον ερχόμενο μήνα, η δεύτερη επέτειος του πολέμου που φέρνει τη χώρα αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια στιγμή κρίσιμη για την Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοι σύμμαχοί της συζητουν για τη συνέχιση της υποστήριξής τους απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

Ο Σεζουρνέ, ο οποίος διορίσθηκε την Πέμπτη επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, «έφθασε στο Κίεβο για την πρώτη επίσκεψή του, για να συνεχίσει εκεί τη γαλλική διπλωματική δράση και να επαναλάβει τη δέσμευση της Γαλλίας δίπλα στους συμμάχους της και στο πλευρό των άμαχων πληθυσμών», ανέφερε το υπουργείο του μέσω της πλατφόρμας X. «Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η βοήθεια της Γαλλίας θα διαρκέσει. Αυτό ήρθα να πω στο Κίεβο κατά την πρώτη επίσκεψή μου», δήλωσε ο υπουργός σε μήνυμα που δημοσιοποίησε μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος διαδέχθηκε την Κατρίν Κολονά κατά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που έγινε στη Γαλλία, πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ηλικίας 38 ετών, ο νέος υπουργός, ο οποίος δεν έχει σταδιοδρομήσει στη διπλωματία αντίθετα με την προκάτοχό του, πρόσκειται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και είναι επικεφαλής του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση. Αφότου ανέλαβε καθήκοντα, χθες, Παρασκευή, δεσμεύθηκε ότι η υποστήριξη της Γαλλίας θα συνεχισθεί, λέγοντας πως «το να βοηθήσουμε την Ουκρανία σημαίνει να εγγυηθούμε τη νίκη της δημοκρατίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Απαράδεκτες» οι αμερικανικές δασμολογικές αυξήσεις στην ΕΕ

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δασμολογικές αυξήσεις των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών κρατών και τόνισε πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, στηρίζοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία και τις διεθνείς συμμαχίες.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν και Γροιλανδία

Ο Μακρόν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία, ενώ ανακοινώθηκε συμμετοχή 15 Γάλλων στρατιωτικών στην άσκηση «Αρκτική Αντοχή», μαζί με άλλες χώρες, για ενίσχυση ασφάλειας στην περιοχή.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.