ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Kuleba-Dmitro-Ukraine
Φωτο: Shutterstock

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν τελικά τη νέα στρατιωτική βοήθεια

«Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Ουκρανία δεν εξετάζει καμία εναλλακτική πέρα από τη διασφάλιση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και είναι βέβαιη ότι το Κογκρέσο τελικά θα δώσει την έγκρισή του ώστε αυτή να αποδεσμευθεί, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χθες Τετάρτη.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», τόνισε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Η Ουκρανία πάντα θα πολεμά με τους πόρους που της δίνονται. Και (...) αυτό που δίνεται στην Ουκρανία δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι μια επένδυση στην προστασία του ΝΑΤΟ και στην προστασία της ευημερίας του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Κουλέμπα επεσήμανε ότι αν κερδίσει τη Ρωσία στον πόλεμο, που πλέον μαίνεται εδώ και 22 μήνες, «άλλοι ηγέτες θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τα βήματα της Ρωσίας. Και η διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή του κόσμου και η αποτροπή αυτών των ηγετών θα απαιτήσει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο κόστος από τις ΗΠΑ».

Ο Ουκρανός υπουργός σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που δηλώνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί ποτέ σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αν το Κρεμλίνο πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, «κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Και θα πρέπει να αλλάξουν δουλειά».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία ύψους 61 δισ. δολαρίων, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου αυτού, ζητώντας σε αντάλλαγμα να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προκειμένου να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Άνοιξα δίαυλο με Πούτιν για τα παιδιά της Ουκρανίας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν για τα ουκρανικά παιδιά που κατηγορείται ότι απήγαγε η Μόσχα. Οκτώ παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Συνέντευξη με τον Steven Lobell: Σε κρίση η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή επαναφέρουν το ζήτημα του ρόλου των ΗΠΑ. Η παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Λομπέλ, παρουσιάζει ρωγμές αλλά δεν έχει καταρρεύσει.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη εργαζόμενου σε βάση ΗΠΑ για διαρροή απόρρητων σε site γνωριμιών

Ο 64χρονος Ντέιβιντ Σλέιτερ, πρώην υπάλληλος σε αμερικανική βάση, καταδικάστηκε σε 70 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 25.000 δολαρίων επειδή διέρρευσε το 2022 απόρρητες πληροφορίες για τον πόλεμο Ουκρανίας σε ξένο ιστότοπο γνωριμιών.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Αναμένουμε διευκρινίσεις για πιθανική προμήθεια Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να γνωρίζει τα σχέδια της Ουκρανίας πριν αποφασίσει.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την αποστολή πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο Τραμπ δήλωσε πως πριν εγκρίνει την προμήθεια πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία θέλει να μάθει πώς θα χρησιμοποιηθούν, για να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος. Οι Τόμαχοκ έχουν εμβέλεια 2.500 χλμ. και μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 5.000 Κουβανοί πολεμούν υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τους διπλωμάτες να καταψηφίσουν ψήφισμα του ΟΗΕ για το εμπάργκο στην Κούβα, επικαλούμενη στήριξη της Κούβας στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με εσωτερικό τηλεγράφημα.