ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Kuleba-Dmitro-Ukraine
Φωτο: Shutterstock

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν τελικά τη νέα στρατιωτική βοήθεια

«Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Ουκρανία δεν εξετάζει καμία εναλλακτική πέρα από τη διασφάλιση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και είναι βέβαιη ότι το Κογκρέσο τελικά θα δώσει την έγκρισή του ώστε αυτή να αποδεσμευθεί, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χθες Τετάρτη.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», τόνισε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Η Ουκρανία πάντα θα πολεμά με τους πόρους που της δίνονται. Και (...) αυτό που δίνεται στην Ουκρανία δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι μια επένδυση στην προστασία του ΝΑΤΟ και στην προστασία της ευημερίας του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Κουλέμπα επεσήμανε ότι αν κερδίσει τη Ρωσία στον πόλεμο, που πλέον μαίνεται εδώ και 22 μήνες, «άλλοι ηγέτες θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τα βήματα της Ρωσίας. Και η διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή του κόσμου και η αποτροπή αυτών των ηγετών θα απαιτήσει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο κόστος από τις ΗΠΑ».

Ο Ουκρανός υπουργός σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που δηλώνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί ποτέ σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αν το Κρεμλίνο πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, «κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Και θα πρέπει να αλλάξουν δουλειά».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία ύψους 61 δισ. δολαρίων, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου αυτού, ζητώντας σε αντάλλαγμα να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προκειμένου να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Δεν επίκειται συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ στο Νταβός

Η ουκρανική προεδρία διευκρίνισε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Κίεβο και όχι στο Νταβός, διαψεύδοντας τον Ντόναλντ Τραμπ που νωρίτερα υπαινίχθηκε ότι θα τον συναντήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ από Νταβός: Η κρίση στην Ουκρανία αφορά ΝΑΤΟ και Ευρώπη, όχι τις ΗΠΑ

Ο Ντ. Τραμπ, μιλώντας στο Νταβός, είπε ότι το βάρος για την Ουκρανία πρέπει να το σηκώσουν ΝΑΤΟ και Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ. Έθεσε θέμα κόστους και οφέλους για την Ουάσινγκτον και προανήγγειλε συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί πακέτο 800 δισ. για Ουκρανία λόγω τριβών με Τραμπ

Η αντίθεση των Ευρωπαίων στα σχέδια Τραμπ για τη Γροιλανδία και το «Συμβούλιο Ειρήνης» μπλοκάρει το πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Καθυστερεί η ανακοίνωση 800 δισ. δολαρίων στη σύνοδο του Νταβός.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Εποικοδομητικές συνομιλίες Ντμίτριεφ με ΗΠΑ για Ουκρανία στο Νταβός

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, δήλωσε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με Αμερικανούς στο Νταβός για την ειρήνη στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αυξάνεται η στήριξη στη ρωσική θέση. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ σωστά κατηγορεί τον Ζελένσκι για καθυστέρηση ειρήνης

Το Κρεμλίνο υιοθετεί τη θέση του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι, και όχι η Ρωσία, καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με απόψεις Ευρωπαίων που κατηγορούν τη Μόσχα για έλλειψη διάθεσης για ειρήνη.