ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτήριο Google γραφεία
Φώτο: Shutterstock

Πολωνία: Η Google δημοσίευσε λανθασμένες ισοτιμίες του ζλότι

«Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι. Η ισοτιμία του ζλότι που έσπειρε τον πανικό είναι λανθασμένη» αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι σε ανάρτησή του στη πλατφόρμα X.

Το υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας ζήτησε εξηγήσεις σήμερα από την Google επειδή οι υπηρεσίες της δημοσίευσαν στο διαδίκτυο λανθασμένες ισοτιμίες του πολωνικού νομίσματος, του ζλότι.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, η Google έδειχνε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 5,20 ζλότι, του δολαρίου στα περίπου 4,70 ζλότι και του ελβετικού φράγκου στα 5,30 ζλότι – ισοτιμίες κατά 23% υψηλότερες από την ισοτιμία του πολωνικού νομίσματος στην αγορά.

«Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι. Η ισοτιμία του ζλότι που έσπειρε τον πανικό είναι λανθασμένη» αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι σε ανάρτησή του στη πλατφόρμα X. «Θα ανοίξουν σε λίγο οι ασιατικές αγορές και η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

Σήμερα η ισοτιμία του ζλότι στην Google ακολουθούσε τα δεδομένα και των άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών: το ευρώ διαμορφωνόταν στα 4,35 ζλότι, το δολάριο στα 3,97 ζλότι και το ελβετικό φράγκο στα 4,68 ζλότι.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την Google Poland «για τις αιτίες αυτής της λανθασμένης δημοσίευσης αναφορικά με την ισοτιμία του ζλότι και τα μέτρα που θα λάβει (η εταιρεία) για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».

Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας NBP είπε ότι τα δεδομένα που παρουσιάζονται από την πλατφόρμα της Google «δεν είναι πάντοτε ακριβή». Σύμφωνα με ειδικούς, τους οποίους επικαλούνται τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, το λάθος ενδέχεται να οφείλεται στον αλγόριθμο που χρησιμοποίησε η Google και η λανθασμένη εκ μέρους της ανάλυση των δεδομένων της αγοράς, που δεν επικαιροποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Σήμερα το απόγευμα, σε ένα σχόλιο της προς το ιδιωτικό ενημερωτικό κανάλι TVN 24 η Google ανέφερε ότι οι ισοτιμίες που δημοσιεύει «βασίζονται σε δεδομένα προερχόμενα από εξωτερικές πηγές» και «εάν παρατηρηθούν ανακρίβειες, επικοινωνούμε με τους παρόχους των δεδομένων για να διορθωθούν τα λάθη μόλις αυτό καταστεί εφικτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε μέτρα της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τρεις υπουργούς ζητά άμεσα κυβερνητικά μέτρα για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας πέντε άξονες που αφορούν ενέργεια, καύσιμα, ρευστότητα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Πολωνική σημαία στη Βαρσοβία
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρσοβία: Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ τις νυχτερινές ώρες

Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρσοβίας απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ τη νύχτα στα εμπορικά καταστήματα, στοχεύοντας στη μείωση διαταραχών και της υπερκατανάλωσης. Το μέτρο θα ισχύσει σε όλη την πόλη από 1η Ιουνίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Πιερρακάκη στον Κόστα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομίας.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έρευνα για ακροδεξιό, αντισημιτικό δίκτυο σε εκδοτικό οίκο

Εκτεταμένες έρευνες σε Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία ενάντια σε ακροδεξιό αντισημιτικό δίκτυο του εκδοτικού οίκου «Der Schelm», με συλλήψεις υπόπτων. Ο εκδότης καταζητείται διεθνώς, ενώ πελάτες περιλαμβάνουν και μέλη της AfD.