Για ακραίες έως σοβαρές συνθήκες καύσωνα πάνω από τα βόρεια τμήματα της χώρας μέχρι και σήμερα, προειδοποίησε xθες, Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας. Ένα καύσωνας χαμηλότερης έντασης αναμένεται για μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής από την Τρίτη. Οι καύσωνες συνεχίζουν το καυτό ξεκίνημα του καλοκαιριού στην Αυστραλία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια προειδοποίηση καύσωνα επηρέασε περιοχές σε κάθε πολιτεία και επικράτεια, με εξαίρεση την Τασμανία.
Ο καιρός θεωρείται καύσωνας όταν οι μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα ζεστές για τρεις ημέρες. Τα τοπικά συμβούλια στο Σίδνεϊ δημιουργούν καταφύγια θερμότητας για να βοηθήσουν τους κατοίκους να ξεφύγουν από τις σκληρές συνθήκες. Οι θερμοκρασίες στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας έχουν ήδη ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. «Στο δυτικό Σίδνεϊ... Οι θερμοκρασίες τα τελευταία 10, 20 χρόνια ειδικότερα έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Τόνι Μπλάσντεϊλ, δήμαρχος της Μπλάκταουν, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ.
Η πόλη έχει δημιουργήσει καταφύγια σε βιβλιοθήκες και άλλα κτίρια του συμβουλίου. «Πρόκειται για τη διάσωση ζωών», δήλωσε ο Μπλάσντεϊλ. «Πρόκειται για την προστασία της κοινότητας. ... Τόσοι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της αύξησης αυτών των θερμοκρασιών». Πράγματι, οι αρχές λένε ότι η καυτή ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και οι υψηλές τιμές της ενέργειας καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση ανακούφισης.
«Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εδώ στο Σίδνεϊ είναι εξωφρενικό και έτσι έχουμε ανθρώπους που αγωνίζονται... κάθονται σε κρύα λουτρά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δροσιστούν», δήλωσε στο VOA, η Κριστίν Μπέιλις Κέλλι, ιερέας της Ενωτικής Εκκλησίας στο προάστιο Πένριθ του Σίδνεϊ. «Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ακόμα κι αν το είχαν, κλιματισμό», είπε.
Το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο συμβάλλει στην τροφοδότηση της ακραίας ζέστης, λένε οι ειδικοί, και η κλιματική αλλαγή θα κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς και έντονους. Πολιτικοί, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και επιστήμονες ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό φυσικών καταστροφών στη χώρα. Ενώ η βορειοανατολική Αυστραλία καθαρίζει μετά τις βροχοπτώσεις ρεκόρ αυτής της εβδομάδας, άλλα μέρη της χώρας μάχονται με πυρκαγιές.
Η αριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει νομοθετήσει έναν στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 43% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030 και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.