ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΟΗΕ για τον συνεχιζόμενο εμφύλιο στο Σουδάν

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση της βίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σουδάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ανήσυχο» δήλωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την αύξηση της βίας στο Σουδάν, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο από τον Απρίλιο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδίκασε έντονα» σε ανακοίνωσή του τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και την επέκταση της σύγκρουσης «σε περιοχές όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί εκτοπισμένων, προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση της βίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σουδάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι μάχες που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 7,1 εκατ. ανθρώπων, σημείωσε την Πέμπτη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «αυτή την κρίση εκτοπισμού» «τη σημαντικότερη παγκοσμίως».

Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται 1,5 εκατ. άνθρωποι που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, πρόσθεσε. Ο πόλεμος μεταξύ του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του επίσης στρατηγού και πρώην συνεργάτη του Μοχάμεντ Χαμντάν Ναγκλό, επικεφαλής των ΔΤΥ, επεκτάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επαρχία αλ Τζαζίρα, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, που μέχρι πρότινος είχε γλιτώσει από τις συγκρούσεις.

Οι μάχες πλησιάζουν στην Ουάντ Μαντάνι, όπου είχαν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η πόλη είχε μετατραπεί σε κέντρο διανομής βοήθειας από ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), έως και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουάντ Μαντάνι στο πλαίσιο «νέου κύματος εκτοπισμών μεγάλης κλίμακας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν «τη γρήγορη, ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο το Σουδάν». Καταδίκασε εξάλλου την επίθεση της 10ης Δεκεμβρίου εναντίον κομβόι που ανήκε στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και ζήτησε «την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν». Στη διάρκεια των οκτώ μηνών πολέμου στο Σουδάν έχουν σκοτωθεί 12.000 άνθρωποι, σύμφωνα με συγκρατημένη εκτίμηση του Armed Conflict and Event Data Project.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η στρατολόγηση ξένων μαχητών εντείνει τον πόλεμο στο Σουδάν

Η στρατολόγηση μαχητών και η ξένη υποστήριξη κλιμακώνουν τη βία στο Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία τονίζει τη συμμετοχή διασυνοριακών οργανώσεων στην ενίσχυση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης με προσωπικό και εξοπλισμό.
Φλεγόμενα φορτηγά Μέση Ανατολή
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε δύο φορτηγά με βοήθεια (ΟΗΕ)

Δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ επλήγησαν σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Ντίλινγκ του Σουδάν. Από τον πόλεμο πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για καθολικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Σουδάν

Οι ΗΠΑ πρότειναν την επέκταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε όλο το Σουδάν, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι εμπλοκής γειτονικών χωρών.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Νταρφούρ: Drone χτύπησε φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

Drone χτύπησε φορτηγό της UNHCR στο Νταρφούρ, καταστρέφοντας 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το πλήγμα στερεί βασικά αγαθά από ευάλωτους, ενώ ο εμφύλιος έχει ήδη εκτοπίσει σχεδόν 12 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Κίνδυνος νέας αιματοχυσίας στο Ελ Ομπέιντ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση των μαχών στο Ελ Ομπέιντ του Σουδάν και τις επιθέσεις κατά αμάχων, τονίζοντας τις απειλές για χερσαία επίθεση από μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις.