ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Βουλγαρίας
Φώτο: Shutterstock

Ολλανδία: Ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι κατά κάποιο τρόπο η απόφαση της Ολλανδίας ήταν αναμενόμενη και τώρα η Βουλγαρία έχει καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί με την Αυστρία για την τελική απόφαση ως προς την ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν.

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Καλίν Στογιάνοφ. Όπως τόνισε, η θέση της Αυστρίας είναι το μόνο εμπόδιο που απομένει σε σχέση με την υποψηφιότητα ένταξης της Σόφιας στον χώρο Σένγκεν.

Πολύ εντατικές συνομιλίες μεταξύ Βουλγαρίας και Αυστρίας και μεταξύ Ρουμανίας και Αυστρίας είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στογιάνοφ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που μετέχουν στη διαδικασία λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αυστρία θα αποφασίσει τις ερχόμενες ημέρες. «Αυτό δύσκολα θα γίνει πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να έχουμε μια απόφαση από την Αυστρία, δεν είναι τόσο σημαντικό αν η απόφαση θα έρθει πριν ή μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι κατά κάποιο τρόπο η απόφαση της Ολλανδίας ήταν αναμενόμενη και τώρα η Βουλγαρία έχει καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί με την Αυστρία για την τελική απόφαση ως προς την ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν.

Σχολιάζοντας την έκκληση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ προς την κυβέρνηση να διασφαλίσει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Ντένκοφ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα τελειώσουν με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Αυστρίας, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα. «Οποιεσδήποτε εκκλήσεις γενικού χαρακτήρα δεν βοηθούν καθόλου αυτή τη στιγμή. Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν λεπτότητα, ηρεμία και επιχειρήματα που πρέπει ν' ακουστούν από την άλλη πλευρά. Εάν (η ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν) ήταν τόσο εύκολο να γίνει, το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα έπρεπε να το είχε κάνει πέρυσι», τόνισε ο Ντένκοφ. Οποιαδήποτε σχόλια όπως το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί δεν έχουν πλέον καμιά αξία, πρόσθεσε.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου να συμφωνήσει με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον (Ολλανδό) πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την κυβέρνησή του που κατέθεσαν την πρόταση την περασμένη εβδομάδα. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο ημών και του βόρειου γείτονά μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο επικεφαλής του GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «χάρη στις κοινές προσπάθειες έχουμε ... τεράστια πρόοδο στο (θέμα) Σένγκεν με την Ολλανδία και ένα πολύ σαφές πλάνο για την Αυστρία, μετά το σχέδιο μετανάστευσης που υιοθετήσαμε την Πέμπτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης - Βαν Γουίλ: ΕΕ, ΝΑΤΟ και μεταναστευτικό στο τραπέζι στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ David van Weel. Συζήτησαν ΕΕ, ΝΑΤΟ, διεθνές δίκαιο, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και μετανάστευση, με στόχο στενότερη συνεργασία.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Κλήση Ιρανού πρεσβευτή στο ΥΠΕΞ για βία σε διαδηλωτές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε για την υπερβολική βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ζητώντας σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια ανησυχεί για δηλώσεις των Σκοπίων εκτός ευρωπαϊκής συναίνεσης

Η Βουλγαρία εκφράζει ανησυχία για τις θέσεις των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας, που αποκλίνουν από την ευρωπαϊκή συναίνεση του 2022. Θέτει πως το ζήτημα της γλώσσας του εγγράφου για τα κοινοτικά δικαιώματα αφορά την ίδια τη χώρα.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ τη Δευτέρα στην Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ θα επισκεφθεί Αθήνα, Βουλγαρία και Ρουμανία τη Δευτέρα για συνομιλίες με θέμα την υποστήριξη στην Ουκρανία, την άμυνα, την οικονομία και τη διεύρυνση της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Γερμανία.
valentin poriazov bulgaria
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαλεντίν Ποριάζοφ: Άξονας σταθερότητας η στρατηγική σχέση των χωρών μας

Ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Ελλάδα εξέφρασε τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν σημαντικός ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος πανευρωπαϊκού βεληνεκούς.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρικό Χρηματιστήριο: 30% περισσότερους επενδυτές τον Ιανουάριο

Μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, οι νέοι επενδυτές αυξήθηκαν κατά 30% και οι ξένοι επενδυτές κατά 64%, ενώ ο δείκτης SOFIX σημείωσε άνοδο 19% και ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 184% τον Ιανουάριο.