ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Σάλος στην Γερμανία για το «φλερτ» του CDU με το ακροδεξιό AfD

Η BILD μιλάει για «πολιτικό σεισμό» στη χώρα, ενώ η Muenchner Merkur κάνει λόγο για «τεράστια εκλογική έκρηξη» για τη συμμαχία του CDU με το ακροδεξιό AfD.

Ο υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στην Θουριγγία Τόμας Κέμεριχ, που μπήκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο με το οριακό 5%, αναδείχθηκε σήμερα Πρωθυπουργός του κρατιδίου, με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ να μπαίνει προς συζήτηση. 

O αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και ο επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεσταφαλία, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, Γιόακιμ Σταμπ, ζητούν την παραίτηση του νεοεκλεγέντος με τις ψήφους του ακροδεξιού AfD πρωθυπουργού της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ.

«Το FDP διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής του Κέμεριχ. Κάποιος μπορεί, οφείλει μάλιστα να εκτεθεί σε μια δημοκρατική εκλογή. Δεν μπορεί όμως να δεχτεί να ψηφιστεί από φασίστες του AfD. Καλώ τον Κέμεριχ να παραιτηθεί και ζητώ επίσης νέες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στο ομοσπoνδιακό κοινoβούλιο / Bundestag Αλέξαντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει φιλελεύθερος πρωθυπουργός που να εκλέγεται από το AfD. Ακόμα και αν πιστεύω ότι ο Τόμας Κέμεριχ δεν το είχε συμφωνήσει προηγουμένως με το AfD, δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ζητώ από τον Τόμας Κέμεριχ να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές στη Θουριγγία παραιτούμενος», δήλωσε ο Γιόακιμ Σταμπ, ο οποίος είναι επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας και υπουργός Παιδείας, Οικογένειας, Προσφύγων και Ένταξης. Ο Σταμπ εξέφρασε ταυτόχρονα και την ευγνωμοσύνη του στον ομοσπονδιακό επικεφαλής της FDP Κρίστιαν Λίντνερ, «διότι κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία οποιουδήποτε τύπου με το AfD».

Η BILD μιλάει για «πολιτικό σεισμό» στη χώρα, ενώ η Muenchner Merkur κάνει λόγο για «τεράστια εκλογική έκρηξη». «Ουδέν σχόλιο, καθώς το θέμα δεν αφορά κυβερνητικές υποθέσεις», ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ που δεν απάντησε ούτε αν η Μέρκελ σκοπεύει να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Χάκερ διέρρευσαν κλεμμένα δεδομένα του δήμου Βερολίνου στη Γερμανία

Χάκερ διέρρευσαν στο darknet 1,4 εκατ. αρχεία από τον δήμο Βερολίνου μετά τη μη καταβολή λύτρων, σύμφωνα με τον RBB. Οι δράστες δημοσιοποίησαν προσωπικά έγγραφα, σχολιάζοντας: «Καλή διασκέδαση, κυνηγοί δεδομένων».
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο με Μακρόν στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα

Μετά την αποχώρηση SpaceX και Blue Origin, νέο πλήγμα για τη διαστημική σύνοδο στο Παρίσι: ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν θα παραστεί λόγω πολιτικών υποχρεώσεων. Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από δύο υπουργούς.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπουργός Εσωτερικών μιλά για «κλιματικό εξτρεμισμό» μετά δολιοφθορά στο ρεύμα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι οι πρόσφατες δολιοφθορές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης συνδέονται με τον κλιματικό εξτρεμισμό, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν άνδρα που ανέλαβε την ευθύνη με επιστολή και υπάρχουν φόβοι για νέες επιθέσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα συμμετέχει στη σύσταση Κέντρων Επιστροφής σε τρίτες χώρες

Στην Κοπεγχάγη ολοκληρώθηκε η συνάντηση υπουργών της Ομάδας Πυρήνα, με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Οι χώρες συμφώνησαν στον σχεδιασμό Κέντρων Επιστροφής σε τρίτες χώρες, με την Ελλάδα να έχει καταλυτικό ρόλο στη νέα αυτή στρατηγική.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.