ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Filippines
Φωτο: Shutterstock

Σε συναγερμό ο στρατός των Φιλιππίνων μετά από μεγάλη έκρηξη βόμβας

Η έκρηξη στο Μαράουι, μια πόλη την οποία πολιορκούσαν για πέντε μήνες το 2017 τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, συνέβη μετά από επιχείρηση του στρατού την Παρασκευή στο Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ.

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ήταν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, μετά την έκρηξη βόμβας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας των Καθολικών σε γυμναστήριο του πανεπιστημίου Μιντανάο στο νότιο τμήμα της χώρας, μια επίθεση που οι αρχές περιέγραψαν ως ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παράλογες και πλέον αποτρόπαιες ενέργειες που διαπράχθηκαν από ξένους τρομοκράτες», δήλωσε ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ. «Εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν βία σε βάρος αθώων πάντα θα θεωρούνται εχθροί για την κοινωνία μας». Η έκρηξη στο Μαράουι, μια πόλη την οποία πολιορκούσαν για πέντε μήνες το 2017 τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, συνέβη μετά από επιχείρηση του στρατού την Παρασκευή στο Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ, σε απόσταση περίπου 200 χλμ., στην οποία σκοτώθηκαν 11 μαχητές.

Ζητώντας ψυχραιμία, ο Μάρκος ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι είχε δώσει οδηγίες στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις «να διασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των ευάλωτων κοινοτήτων και των κοινοτήτων που επλήγησαν». «Να είστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουμε τους δράστες αυτής της αδίστακτης ενέργειας στη δικαιοσύνη».

Ο αρχιστράτηγος Γκάμπριελ Βιράι ο Γ’ χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ στο σημείο αναπτύσσονταν ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε υψηλό συναγερμό και τα στρατεύματά μας παραμένουμε σε επιφυλακή καθώς προσπαθούμε να διευκρινίσουμε το κίνητρο και να ταυτοποιήσουμε τους δράστες για να εξακριβώσουμε ποιος είναι πίσω από αυτό».

Το πανεπιστήμιο Μιντανάο, σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του στο Facebook, εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό για την πράξη βίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης» και ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα μαθήματα μέχρι νεοτέρας. Χθες Σάββατο, ο στρατός των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε 11 τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων μέλη της οργάνωσης Ντάουλα Ισλαμίγια-Φιλιππίνες που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, σε επιχείρηση που διεξήγαγε την προηγούμενη ημέρα στο Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Πέντε εκτελέσεις για υπόθεση «τρομοκρατίας»

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε πέντε πολίτες για τρομοκρατικές ενέργειες, αυξάνοντας τις εκτελέσεις φέτος σε 188. Οι πέντε κατηγορήθηκαν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και επιθέσεις κατά των αρχών, κυρίως σε περιοχή με σιιτική πλειονότητα.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι και drones στο Ριάντ και αλλού

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε την αναχαίτιση πυραύλων και drones των Χούθι πάνω από Ριάντ και άλλες περιοχές, καθώς το βασίλειο δέχεται σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από τις αρχές Οκτωβρίου.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία

Νέα δολιοφθορά σημειώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας πυρκαγιά. Είναι η τέταρτη επίθεση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιες αρχές έχουν αποκλείσει και ασφαλίσει την περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στην πολιτεία Μπόρνο

Τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 15 στρατιώτες και 5 μέλη πολιτοφυλακής σε επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μπόρνο της Νιγηρίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το AFP.