ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία

Ουκρανία: Πάνω από 400 κοινότητες χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας

Το Κίεβο φοβάται νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον υποδομών τον χειμώνα, όπως το 2022, όταν οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.

Κάπου 400 κοινότητες δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία χθες Κυριακή εξαιτίας των «εξαιρετικά δύσκολων» μετεωρολογικών συνθηκών, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης απειλείται από νέα εκστρατεία ρωσικών βομβαρδισμών.

Το Κίεβο φοβάται νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον υποδομών τον χειμώνα, όπως το 2022, όταν οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.

«Σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας μας έχουμε εξαιρετικά δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες», συνόψισε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

Κατά τον αρχηγό του κράτους, 400 κοινότητες σε δέκα περιφέρειες, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

«Οι μηχανικοί μας θα αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό», υποσχέθηκε, καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα έχουν πλέον πέσει πολύ και σημειώνονται χιονοθύελλες κατά τόπους.

Από την Πέμπτη, η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Ukrenergo έκανε λόγο για «δύσκολη» κατάσταση στο δίκτυο, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών.

Χρειάστηκε την Τετάρτη να ζητήσει «κατεπείγουσα» βοήθεια εισάγοντας ηλεκτρική ενέργεια από τρεις γειτονικές χώρες μέλη της ΕΕ (Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία).

Προχθές Σάββατο η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος αυτής που οι αρχές περιέγραψαν ως τη μεγαλύτερη επίθεση με ρωσικά drones από το ξέσπασμα του πολέμου. Τα πλήγματα έκοψαν προσωρινά το ρεύμα σε δεκάδες ακίνητα.

Η συγκεκριμένη επιδρομή ενδέχεται να αποτελούσε πρελούδιο νέας ρωσικής εκστρατείας μαζικών βομβαρδισμών.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προέβλεψε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει φέτος να «καταστρέψει» το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού της χώρας του. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, το Κίεβο ζητεί περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τους δυτικούς συμμάχους του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί σε Κριμαία και Κρασνοντάρ από ουκρανικά drones, λέει η Ρωσία

Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones στην Κριμαία, ενώ άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση σε πλοίο στην Κρασνοντάρ. Η υπηρεσία οχηματαγωγών στο Στενό του Κερτς ανεστάλη προσωρινά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Φόβος για μεγάλα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για επικείμενη μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καλώντας τους πολίτες να προσέχουν τους αεροπορικούς συναγερμούς. Τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες στη Ζαπορίζια από ρωσικές βόμβες.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε σιδηροδρομικές γέφυρες στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε γέφυρες στην κατεχόμενη Κριμαία, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από ρωσικές δυνάμεις για μεταφορά οπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στο Telegram. Κλιμακώνονται οι ουκρανικές επιθέσεις.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκαταστάσεις DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυροβολικό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ, με πυρκαγιές σε κάποιες από αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω Telegram την Παρασκευή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νεκρό 8χρονο κορίτσι από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα

Ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα, δήλωσε ο κυβερνήτης Αντρέι Βορομπιόφ, προσθέτοντας πως 16 άτομα τραυματίστηκαν και 18 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.