ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
Καταστροφή δομών στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ουκρανία: Πάνω από 400 κοινότητες χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας

Το Κίεβο φοβάται νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον υποδομών τον χειμώνα, όπως το 2022, όταν οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.

Κάπου 400 κοινότητες δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία χθες Κυριακή εξαιτίας των «εξαιρετικά δύσκολων» μετεωρολογικών συνθηκών, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης απειλείται από νέα εκστρατεία ρωσικών βομβαρδισμών.

Το Κίεβο φοβάται νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον υποδομών τον χειμώνα, όπως το 2022, όταν οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.

«Σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας μας έχουμε εξαιρετικά δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες», συνόψισε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

Κατά τον αρχηγό του κράτους, 400 κοινότητες σε δέκα περιφέρειες, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

«Οι μηχανικοί μας θα αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό», υποσχέθηκε, καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα έχουν πλέον πέσει πολύ και σημειώνονται χιονοθύελλες κατά τόπους.

Από την Πέμπτη, η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Ukrenergo έκανε λόγο για «δύσκολη» κατάσταση στο δίκτυο, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών.

Χρειάστηκε την Τετάρτη να ζητήσει «κατεπείγουσα» βοήθεια εισάγοντας ηλεκτρική ενέργεια από τρεις γειτονικές χώρες μέλη της ΕΕ (Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία).

Προχθές Σάββατο η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος αυτής που οι αρχές περιέγραψαν ως τη μεγαλύτερη επίθεση με ρωσικά drones από το ξέσπασμα του πολέμου. Τα πλήγματα έκοψαν προσωρινά το ρεύμα σε δεκάδες ακίνητα.

Η συγκεκριμένη επιδρομή ενδέχεται να αποτελούσε πρελούδιο νέας ρωσικής εκστρατείας μαζικών βομβαρδισμών.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προέβλεψε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει φέτος να «καταστρέψει» το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού της χώρας του. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, το Κίεβο ζητεί περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τους δυτικούς συμμάχους του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο χρηματοδοτεί πόλεμο

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο προσφέρει δισεκατομμύρια στη Ρωσία για τον πόλεμο και δεν βοηθά στην επίτευξη ειρήνης, κατά τη συνέντευξή του με τον Μακρόν στο Παρίσι.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Rosatom: Αυξημένοι στρατιωτικοί κίνδυνοι κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής της Rosatom προειδοποίησε για αυξημένους στρατιωτικούς κινδύνους στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια λόγω εντεινόμενων συγκρούσεων, με συχνές επιθέσεις από πυροβολικό και drones που προκαλούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.