ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Βοήθεια τον χειμώνα υποσχέθηκε στην Ουκρανία ο Άντονι Μπλίνκεν

Παρότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί το τρέχον διάστημα στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ανώτερο ουκρανό αξιωματούχο ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο θα συνεχιστεί, ιδίως τον χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένονται νέα ρωσικά πλήγματα σε απαραίτητες υποδομές.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Αντρίι Γέρμακ, γενικό γραμματέα του Oυκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια σύντομης παραμονής του στην Ουάσιγκτον αφού επέστρεψε μετά τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και προτού πάει στη σύνοδο με τις άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, στο φόρουμ της APEC, στο Σαν Φρανσίσκο.

Παρότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί το τρέχον διάστημα στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα συνεχιστεί, ώστε η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον της εισβολής της Ρωσίας, παρά την αντίθεση μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

«Σε όλες τις συζητήσεις μας με την ουκρανική κυβέρνηση, επιμένουμε πως θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Αντρίι Γέρμακ «μέτρα που μπορούμε να λάβουμε μαζί με την Ουκρανία για να ενισχύσουμε τις υποδομές της ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», δήλωσε στους διαπιστευμένους συντάκτες ο Μάθιου Μίλερ.

«Φυσικά διαπιστώσαμε τον περασμένο χειμώνα πως η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία. Μπορεί κάλλιστα να το αποπειραθεί ξανά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, έχει διαθέσει οπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει συναίνεση, αποφάσισε να συνδυάσει το αίτημά του για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (πάνω από 61 δισ. δολάρια) με αυτήν που προορίζεται για το Ισραήλ (14 δισ.), αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των αψηφούν.

Ο Αντρίι Γέρμακ ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως ευχαρίστησε τον Άντονι Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης πως οι Ουκρανοί «συγκινήθηκαν» για τον τρόπο που ντύθηκαν τα παιδιά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών όταν πήγαν σε πάρτι στην προεδρία.

Ο γιος του Άντονι Μπλίνκεν πήγε σε εκδήλωση για το Χάλογουιν στον Λευκό Οίκο με χακί περιβολή, που συνηθίζει να φοράει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ η κόρη του είχε ντυθεί στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, κίτρινο και μπλε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ανά πάσα στιγμή

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ, αλλά αυτές αναβάλλονται λόγω της έντασης στο Ιράν, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ο ίδιος επισημαίνει πως η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση προς όφελός της.