Ένα ελαττωματικό drone που χρησιμοποίησαν ένοπλοι υποστηριζόμενοι από το Ιράν για να επιτεθούν σε αμερικανική εγκατάσταση στο Ιράκ μπορεί να βοήθησε να μην παρασυρθεί η Αμερική βαθύτερα σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το drone, το οποίο εκτοξεύτηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιρμπίλ του Ιράκ από μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, πριν από την ανατολή του ηλίου στις 26 Οκτωβρίου, διείσδυσε στην αεράμυνα και συνετρίβη στον δεύτερο όροφο του στρατώνα που στεγάζει Αμερικανούς στρατιώτες περίπου στις 5 το πρωί, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όμως, ο μηχανισμός που ήταν γεμάτος εκρηκτικά απέτυχε να πυροδοτηθεί και στο τέλος μόνο ένα άτομο υπέστη διάσειση από την πρόσκρουση, είπαν οι αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ είχαν τύχη, πρόσθεσαν, καθώς το drone θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολλούς θανάτους αν είχε εκραγεί.
Το περιστατικό ήταν μεταξύ τουλάχιστον 40 ξεχωριστών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες που έχουν εξαπολυθεί κατά των αμερικανικών δυνάμεων από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ως απάντηση στην αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου και δύο Αμερικανών αξιωματούχων.
Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μόνο μερικές δεκάδες μικροτραυματισμούς μέχρι στιγμής, με πολλούς από τους πυραύλους και τα επιθετικά drones να αναχαιτίζονται από την αμερικανική αεράμυνα στο Ιράκ και τη Συρία, όπου εδρεύουν συνολικά 3.400 Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο Ντέιβιντ Σένκερ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και μέλος σήμερα στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής προειδοποίησε ότι, ενώ ούτε το Ιράν και οι συμμαχικές του ομάδες ούτε οι ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμούν μια άμεση αντιπαράθεση, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Η πιθανότητα ενός μεγάλου χτυπήματος που θα παρασύρει την Αμερική σε μια σύγκρουση είναι «μια πολύ ρεαλιστική ανησυχία», είπε.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, έχει περιορισμένο έλεγχο στις πολιτοφυλακές, των οποίων την υποστήριξη χρειαζόταν για να κερδίσει την εξουσία πριν από ένα χρόνο και να σχηματίσει ένα ισχυρό κυβερνητικό μπλοκ. Οι ένοπλες ομάδες, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν στο Ιράκ στον απόηχο της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003 που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν και τη σουνιτική κυβέρνησή του, εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από το σιϊτικό Ιράν.
Ώρες μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ιράκ μετέβη στην Τεχεράνη για να απευθύνει απευθείας έκκληση στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους για βοήθεια. Ο Σουντάνι ζήτησε από τους Ιρανούς αξιωματούχους να πιέσουν τις πολιτοφυλακές να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, φοβούμενος ότι η πολιτικά και οικονομικά ασταθής χώρα του δεν θα μπορούσε να αντέξει μια κλιμάκωση, με τους Αμερικανούς να αντεπιτίθενται στους υποστηριζόμενους από το Ιράν ενόπλους. Όμως, οι Ιρανοί του είπαν ότι οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις και η Τεχεράνη δεν θα παρέμβει στην κατάσταση εκεί.
Η απάντηση του προέδρου Μπάιντεν ήταν έως τώρα προσεκτική. Διέταξε επιδρομές σε δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχει διατάξει επιθέσεις στο Ιράκ. Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν διέταξε ένα παρόμοιο χτύπημα στη Συρία και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν προειδοποίησε: «Καλούμε να μην υπάρξει οποιαδήποτε κλιμάκωση».
Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, να μην επεκτείνουν τη σύγκρουση, αλλά ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να ξεκαθαρίσουν τι θα έκαναν ως απάντηση.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μια στρατιωτική επίδειξη δύναμης θα αποτρέψει οποιαδήποτε σοβαρή επίθεση και έχουν αναπτύξει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και μάλιστα έκαναν ένα σπάνιο βήμα το Σαββατοκύριακο ανακοινώνοντας ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο είχε μετακινηθεί στην περιοχή.
Πέρα από την αποστολή αεράμυνας, ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δυνάμεών του στην περιοχή, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ με την αύξηση των περιπολιών, τον περιορισμό της πρόσβασης και την ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών.
Η απάντηση στην κρίση από τον Μπάιντεν, επικρίνεται από την αντιπολίτευση ως ασθενής. «Γελούν μαζί μας στην Τεχεράνη», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας. «Το Ιράν θα συνεχίσει να στοχοποιεί Αμερικανούς έως ότου ο πρόεδρος Μπάιντεν σοβαρευτεί και αποφασίσει να επιβάλει σοβαρό κόστος στο Ιράν».
Για ορισμένους, οι πρόσφατες επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα ξυπνούν οδυνηρές αναμνήσεις από το τεράστιο φορτηγό βόμβα στη Βηρυτό που κατέστρεψε έναν στρατώνα πεζοναυτών, σκοτώνοντας 241 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων, πριν από 40 χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Χεζμπολάχ υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, αν και η οργάνωση αρνήθηκε την ανάμειξή της.