Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια νέα συμφωνία με το Ιράκ που θα μπορούσε να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα, αφού η Βαγδάτη δήλωσε ότι δεν τα χρειάζεται πλέον, καθώς η αρχική αποστολή τους να νικήσουν το ISIS έχει ολοκληρωθεί.
Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι για μια ευρύτερη διμερή σχέση, την οποία στοχεύει να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η συνεχής παρουσία των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της περιφερειακής απειλής από το Ιράν, καθώς και για τη συνέχιση της καταπολέμησης της ισλαμιστικής ομάδας στο Ιράκ και τη Συρία.
Η συνεχιζόμενη παρουσία στρατευμάτων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχει γίνει αντιδημοφιλής στο Ιράκ, δημιουργώντας πολιτικό βάρος για τον Αλ Σουντανί, ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι ελπίζει να ανακοινώσει σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση.
«Οι δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Έχουμε περάσει από τους πολέμους στη σταθερότητα. Το ISIS δεν αποτελεί πραγματικά πρόκληση».
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, είναι ανήσυχες με την ολική αποχώρηση των περίπου 2.500 στρατιωτικών τους, φοβούμενες ότι αυτό θα επέτρεπε στο Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στη χώρα ή στο ISIS να ανασυνταχθεί. Ενώ οι ΗΠΑ βλέπουν το Ιράν ως τον κυριότερο περιφερειακό εχθρό τους, το Ιράκ έχει επιδιώξει πιο ισορροπημένους δεσμούς με τον γείτονά του και την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τον νέο Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το Ιράκ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας μετά την αποχώρηση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.