ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
borrell
Φώτο: Shutterstock

«Ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα ζήτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

O Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζoζέπ Μπορέλ, ζήτησε σήμερα μια «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μιλώντας στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για μια «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.

«Πείτε την ανθρωπιστική λύση, πείτε την εκεχειρία, παράθυρο, ό,τι θέλετε, αλλά χρειαζόμαστε μείωση της βίας και το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε μια αποφασιστική και ισορροπημένη θέση και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εισαγωγή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Μόνο στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1000 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε. Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε.

Τέλος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής διευθέτησης του Μεσανατολικού και την επίλυση δύο κρατών - «όσο κι αν αυτό σήμερα φαίνεται απρόσιτο» , λέγοντας πως «αν δεν τα καταφέρουμε θα βρεθούμε σε ένα σπιράλ βίας και αμοιβαίου μίσους για γενιές».

Επιπλέον πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας έχουν χαθεί στη Γάζα αφότου ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, κάτι που προστίθεται στη δεινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον πολιορκούμενο από το Ισραήλ θύλακα.

Οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 182.000 θέσεις εργασίας στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή, ανέφερε η ΔΟΕ στην πρώτη αποτίμησή της του αντίκτυπου των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών πληγμάτων στη Γάζα που ξεκίνησαν μετά τη φονική εισβολή μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

«Η αρχική αποτίμησή μας των συνεπειών της τραγικής τρέχουσας κρίσης στην παλαιστινιακή αγορά εργασίας απέδωσε εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα, τα οποία θα επιδεινωθούν αν η σύγκρουση συνεχιστεί», ανέφερε η Περιφερειακή Διευθύντρια της ΔΟΕ για τα Αραβικά Κράτη, Ρούμπα Τζαραντάτ, προσθέτοντας πως η κρίση θα αντηχεί «για πολλά χρόνια ακόμη» για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο και την ενίσχυση του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, περίπου οι μισοί κάτοικοι του μικρού παράκτιου θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχεια

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Περαιτέρω κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή θα είχε δραματικές συνέπειες

«Προτρέπουμε και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν επειγόντως μια κατάπαυση του πυρός πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή που θα τερματίσει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις διασυνοριακές απειλές» αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε διεθνές δίκαιο ή το Ισραήλ

«Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας;» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας στη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ.