Η θερμοκρασία ήπια, η μουσική διακριτική, τα φώτα ζεστά. Ένα νεαρό ζευγάρι μόλις έχει τελειώσει το γεύμα του και συζητά χαμηλόφωνα πού θα συνεχίσει τη βραδιά, ίσως σε κάποιο μπαρ με ζωντανή μουσική στα στενά της παλιάς πόλης που πλημμυρίζουν από νιάτα.
Δύο τραπέζια πιο δίπλα, δύο άντρες με σακάκια και μια σικάτη κυρία μιλούν στα αγγλικά για σχέδια, επενδύσεις, συνεργασίες. Σε μια άλλη άκρη, τέσσερις ξένοι επισκέπτες γελούν, απολαμβάνοντας πολύχρωμα κοκτέιλ και κουβεντιάζοντας με την αρχαιολόγο που τους ξενάγησε το πρωί. Την είχαν κάλεσαν στο τραπέζι, να τους πει όσα δεν πρόλαβε στο μουσείο.

Αυτή είναι η αυλή του Amyth of Nicosia. Μια αυλή όπου μπλέκονται οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων με φαγητό, φως, κουβέντα και ιστορία. Ένα boutique ξενοδοχείο που λειτουργεί ως χώρος συνάντησης. Και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της παλιάς πόλης, μέσα στα μεσαιωνικά ενετικά τείχη, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 29.
Το ίδιο το κτήριο έχει τη δική του διαδρομή. Μια παλιά κατοικία των αρχών του 1900, γέμισε κάποια στιγμή με σπουδαστές καθώς έγινε Κολέγιο, γνώρισε την εγκατάλειψη, και τώρα με φροντίδα και φαντασία ξαναγεννήθηκε.

Με μόλις δέκα δωμάτια και σουίτες, με αυλή που λειτουργεί και ως αυτόνομο εστιατόριο, το Amyth δεν επιδεικνύει πολυτέλεια, την ενσωματώνει όμως με απλότητα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ο Θάνος Μιχαηλίδης, η ψυχή πίσω από τη στρατηγική του ομίλου Thanos Hotels & Resorts, το λέει καθαρά: Δεν είναι μόνο το κέρδος. Είναι να δίνεις κάτι πίσω στην κοινωνία που σε στηρίζει. Και το Amyth της Λευκωσίας ακριβώς αυτό φιλοδοξεί να κάνει, να προσφέρει έναν χώρο που ανήκει στην πόλη.

Η κουζίνα, επιμελημένη από τον Andrew Michael Smith και τον Executive Chef David Goodridge, δεν στηρίζεται στην υψηλή γαστρονομία με την κλασική έννοια αλλά σε φρέσκα βιολογικά υλικά, κυπριακές γεύσεις, μυρωδιές της Μεσογείου και τις εμπλουτίζει με ένα μοντέρνο τόνο. Μέσα στην αυλή, πολλές γλώσσες, βλέπεις πρόσωπα διαφορετικής ηλικίας και προέλευσης, νιώθεις τη φιλοξενία όχι ως υπηρεσία, αλλά ως πράξη.
Το Amyth δεν είναι ένα μεμονωμένο project. Εντάσσεται σε μια στρατηγική που ο Όμιλος Thanos εφαρμόζει, από τα πολυτελή resorts όπως το Anassa και το Almyra στην Κύπρο, μέχρι την είσοδο στην Ελλάδα με τα Amyth της Μυκόνου.
Λευκωσία: Μια όχι εύκολη πόλη
Στη Λευκωσία, αυτό αποκτά και μια επιπλέον διάσταση. Γιατί η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι πολύπλοκη. Είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στα σοκάκια της βλέπεις πολίτες από πολλές χώρες του κόσμου που κατοικούν μόνιμα στην χώρα, σπουδάζουν ή έχουν έρθει για business. Διαφορετικοί πολιτισμοί με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές θρησκείες και πιστεύω.

Προσκαλεί τον επισκέπτη να δει, να ακούσει, να μάθει όχι απλώς να περάσει κάποιες ημέρες στη πόλη.. Η αρχιτεκτονική επιμέλεια από τον Ηρακλή Παπαχρίστου και τη Μαρία Νεοφύτου ενισχύει αυτή την προσέγγιση καθώς στους χώρους, οι επισκέπτες δεν αισθάνονται απλώς τουρίστες αλλά κάτοικοι για λίγο.
Η θέση του ξενοδοχείου, λίγα λεπτά από τη Λήδρας και την Πράσινη Γραμμή, είναι υπενθύμιση ότι η Ιστορία εδώ δεν είναι στα βιβλία, είναι εδώ.
Το επιχειρείν, σε αυτή την περίπτωση, αποκτά ένα άλλο νόημα. Δεν είναι μόνο οι κρατήσεις, η πληρότητα, η απόδοση. Είναι και η συνειδητή επένδυση σε κάτι που έχει νόημα. Η επιλογή να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό, που θα συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομίας.
Η Λευκωσία δεν αλλάζει εύκολα, όπως πολλοί νομίζουν. Αλλάζει αργά. Κάθε κουβέντα γύρω από ένα τραπέζι με κόσμο, κάθε βραδιά που τελειώνει με ένα χαμόγελο είναι μια μικρή πράξη επανένωσης. Ίσως όχι γεωγραφικά, αλλά ανθρώπινα.
