ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνική οικονομία νόμισμα
Φώτο: Shutterstock

Επιμελητήριο Αθηνών: Προτάσεις για ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Το Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει παρεμβάσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και την αύξηση παραγωγικότητας.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 αναδεικνύεται ως βασικό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο τη μετατροπή της μακροοικονομικής σταθερότητας σε ουσιαστικό παραγωγικό μετασχηματισμό, ενισχύοντας τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, σύμφωνα με υπόμνημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι το Πρόγραμμα διαθέτει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό όραμα, πλήρως εναρμονισμένο με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, απαιτείται περαιτέρω εστίαση στον εξορθολογισμό παρεμβάσεων, προτεραιοποίηση δράσεων υψηλού πολλαπλασιαστή και ενίσχυση της επιχειρηματικής διάστασης, με έμφαση σε ΜμΕ, μεταποίηση και εξωστρέφεια.

Για την ενίσχυση του Προγράμματος, το ΕΒΕΑ προτείνει παρεμβάσεις ανά θεματικό πυλώνα, όπως ολοκληρωμένα προγράμματα reskilling/upskilling σε ψηφιακές δεξιότητες και πράσινες τεχνολογίες, καθώς και κίνητρα για επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα, με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.

Επιπλέον, προτείνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης, όπως η αξιοποίηση ΣΔΙΤ για παιδικούς σταθμούς και η παροχή κινήτρων σε ΜμΕ για δημιουργία χώρων φροντίδας παιδιών.

 Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, κρίσιμες θεωρούνται η δημιουργία Digital Transformation Sandbox και η ανάπτυξη ενιαίου δικτύου νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Όσον αφορά τον παραγωγικό μετασχηματισμό, απαιτείται υιοθέτηση εθνικής βιομηχανικής πολιτικής, ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων. Για την πράσινη ανάπτυξη, προτείνονται κίνητρα για παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ, προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης σε πράσινες τεχνολογίες και στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων αυτοπαραγωγής.

Το ΕΒΕΑ τονίζει την ανάγκη μακρόπνοου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις, μείωσης της προκαταβολής φόρου και δημιουργίας ενιαίου χάρτη φορολογικών κινήτρων. Επίσης, προτείνεται υπερέκπτωση 200% για ψηφιακές επενδύσεις και τεχνολογίες AI.

Στις θεσμικές και επιχειρησιακές βελτιώσεις, προτείνονται ενέργειες για ενίσχυση διακυβέρνησης, τυποποίηση διαδικασιών αξιολόγησης, καθορισμό KPIs και ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών.

Το υπόμνημα υπογραμμίζει πως η επιτυχία του Προγράμματος εξαρτάται από τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικής κοινότητας.

 Το ΕΒΕΑ, ως θεσμικός φορέας, δηλώνει έτοιμο να συμβάλει στη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας, ώστε τα προγράμματα να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη συνεργασίας του Δημόσιου Τομέα με τα Επιμελητήρια και τους κλαδικούς φορείς για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των δράσεων του ΕΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ανέφερε ότι το ΕΠΑ 2026-2030 αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα, συνδυάζοντας σύγχρονο στρατηγικό όραμα με επενδύσεις που ενισχύουν παραγωγικότητα, βιομηχανική βάση, καινοτομία και ανθεκτικότητα της οικονομίας. 

Η επιτυχία του Προγράμματος, όπως σημείωσε, θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, τη διοικητική αποτελεσματικότητα και τη διαρκή συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικής κοινότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Ινδίας με συναντήσεις εταιρειών

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) διοργανώνει στις 5 Μαρτίου φόρουμ Ελλάδας–Ινδίας με κατ’ ιδίαν συναντήσεις ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, σε κλάδους όπως άμυνα, τεχνολογία, φάρμακα, τρόφιμα και ναυτιλία.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος νόμος για τα επιμελητήρια το 2026 σύμφωνα με τον Τ. Θεοδωρικάκο

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο επιμελητηριακό νόμο έως το 2026, με αφορμή την κοπή πίτας του ΕΒΕΑ, όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σταθερή η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Στη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ με τον Γ. Στουρνάρα τονίστηκε η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και ο ρόλος της χρηματοδότησης, με σημαντική αύξηση επενδύσεων, αν και παραμένει επενδυτικό κενό σε σχέση με την ευρωζώνη.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος: Κλειδί η διάσωση βιώσιμων εταιρειών στο πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, τόνισε μετά από συνάντηση με το ΔΝΤ πως η αποτελεσματικότητα του πλαισίου αφερεγγυότητας εξαρτάται από τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων και χρειάζεται καλύτερη επικοινωνία με τους διαχειριστές δανείων.
Τρακτέρ σε κινητοποίηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Ο διάλογος με τους αγρότες αποτελεί υποχρέωση για την επιχειρηματικότητα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκφράζει ανησυχία για τη ματαίωση της συνάντησης κυβέρνησης–αγροτών και καλεί σε άμεσο, θεσμικό διάλογο ώστε να αποφευχθούν νέα μπλόκα και οικονομική παράλυση.