ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο; Shutterstock

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί millennials και οι κληρονομιές από τους γονείς

Πιο φτωχοί από την προηγούμενη γενιά οι σημερινοί 35άρηδες, ενώ μόνο ένας στους δέκα έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας. Σε εξέλιξη η μεγάλη μεταφορά πλούτου από τους γονείς.

Το χάσμα πλούτου όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά στη γενιά των millennials έχει καταστεί το μεγαλύτερο στην έως σήμερα παγκόσμια ιστορία, όπως δείχνει νέα μελέτη, δημιουργώντας «κόντρες» και ενίοτε και φθόνο. 

Την ίδια στιγμή, ο πλούτος της συγκεκριμένης γενιάς είναι μικρότερος και μάλιστα εκτιμάται ότι ένας millennial στα 35 του χρόνια έχει κατά 30% λιγότερη περιουσία με αυτήν που είχε αποκτήσει ένας boomer στην ίδια ηλικία. Βέβαια υπάρχει και ένα 10% που όχι μόνο έχει κατορθώσει να πλουτίσει αλλά βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εν λόγω γενιά δεν έχει τόσα κοινά χαρακτηριστικά όσο οι προηγούμενες, με το μεγαλύτερο μέρος της, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να «πνίγεται» προκειμένου να αποπληρώσει τα φοιτητικά δάνεια και να απασχολείται σε εργασίες με χαμηλούς μισθούς σε σύγκριση με τα προσόντα του. Υπάρχουν, φυσικά και οι εξαιρέσεις των απόλυτα επιτυχημένων, όπως για παράδειγμα ο Μ. Ζούγκερμπεργκ ή ο Σαμ Άλτμαν. 

Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι millennials - τυπικά ορίζονται όσοι σήμερα είναι μεταξύ 28 και 43 ετών - έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένες οικονομικές αντιξοότητες. Καθώς ενηλικιώνονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν χαμηλότερα επίπεδα ιδιοκατοίκησης, μεγαλύτερα χρέη που υπερτερούν των περιουσιακών στοιχείων, χαμηλόμισθες και ασταθείς θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά σχηματισμού οικογένειας με διπλό εισόδημα.

Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς λένε ότι το κορυφαίο 10% των millennials έχει επωφεληθεί από μεγαλύτερες ανταμοιβές για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Όπως το θέτουν, «οι αποδόσεις σε διαδρομές εργασίας υψηλού κύρους έχουν αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις σε διαδρομές χαμηλού κύρους έχουν μείνει στάσιμες ή μειωθεί».

Η μεγάλη μεταφορά πλούτου

Μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δημιουργεί τόσο μεγάλο πλούτο μεταξύ των millennials: οι κληρονομιές. Σε αυτό που είναι γνωστό ως «μεγάλη μεταφορά πλούτου», οι baby boomers αναμένεται να περάσουν στους κληρονόμους τους μεταξύ 70 και 90 τρισ. δολ. σε πλούτο τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τη Cerulli Associates, τα άτομα με υψηλή περιουσία (πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια) θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτού του συνόλου.

Οι εταιρείες διαχείρισης πλούτου λένε ότι μέρος αυτού του πλούτου έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται στην επόμενη γενιά. «Η μεγάλη μεταφορά πλούτου, για την οποία όλοι μιλάμε τα τελευταία 10 χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη», εκτιμά ο Τζον Μάθιους, επικεφαλής του τμήματος Private Wealth Management της UBS. «Ο μέσος όρος ηλικίας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι σχεδόν 69 ετών αυτή τη στιγμή. Έτσι, όλη αυτή η μετάβαση ή η παράδοση του πλούτου θα αρχίσει να επιταχύνεται».

Πλούσιοι εναντίον φτωχών

Αυξητική πορεία, όμως, αναμένεται ότι θα εμφανίσουν και οι κόντρες μεταξύ φτωχών και πλούσιων millennials. Οι επιδείξεις πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα επονομαζόμενο "nepo babies" θα μπορούσαν να προσθέσουν στον πόλεμο των τάξεων και να οδηγήσουν τους μη πλούσιους millennials να υπερβάλλουν σε δαπάνες ή να δημιουργήσουν την εντύπωση ενός πλουσιοπάροχου τρόπου ζωής για να συμβαδίσουν.

Μια έρευνα της Wells Fargo διαπίστωσε ότι το 29% των εύπορων millennials (που ορίζονται ως έχοντες περιουσιακά στοιχεία από 250.000 δολάρια έως 1 εκατομμύριο δολάρια) παραδέχονται ότι «μερικές φορές αγοράζουν αντικείμενα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά για να εντυπωσιάσουν τους άλλους». Σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των εύπορων millennials παραδέχονται ότι χρηματοδοτούν τον τρόπο ζωής τους με πιστωτικές κάρτες ή δάνεια, έναντι 28% αυτών που ανήκουν στην Generation X και 6% των baby boomers.

Η μάχη μεταξύ των πλούσιων millennials και των υπολοίπων θα μπορούσε επίσης να διαμορφώσει τη στάση τους απέναντι στον πλούτο. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, η συντριπτική πλειονότητα των εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων που δημιουργήθηκαν στην Αμερική ήταν αυτοδημιούργητοι, κυρίως επιχειρηματίες. Μια μελέτη της Fidelity Investments διαπίστωσε ότι το 88% των Αμερικανών εκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι.

Ωστόσο, ο κληρονομικός πλούτος θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένος. Μελέτη της UBS διαπίστωσε ότι μεταξύ των νεόκοπων δισεκατομμυριούχων πέρυσι, αυτοί που κληρονόμησαν την περιουσία τους συγκέντρωσαν περισσότερο πλούτο από τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον εννέα χρόνια. Και, όλοι οι δισεκατομμυριούχοι κάτω των 30 ετών που περιλαμβάνονται στον τελευταίο κατάλογο δισεκατομμυριούχων του Forbes κληρονόμησαν τον πλούτο τους, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Οι κερδισμένοι

Η αύξηση του πλούτου μεταξύ των κληρονόμων δημιουργεί επίσης μια νέα προσοδοφόρα αγορά για τις εταιρείες διαχείρισης πλούτου, τις εταιρείες πολυτελείας, τις ταξιδιωτικές εταιρείες και τους μεσίτες ακινήτων.

Ο Κ. Ορίγκο, ένας από τους κορυφαίους μεσίτες πολυτελών ακινήτων στο Μανχάταν, έχει χτίσει μια ακμάζουσα επιχείρηση πάνω στους εύπορους millennials. Ο ιδρυτής της συμβουλευτικής ομάδας Hudson της Compass έχει πουλήσει ακίνητα αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαμεσολαβεί σε συμφωνίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Λέει ότι η «συντριπτική πλειονότητα» της δραστηριότητας του τον τελευταίο καιρό προέρχεται από αγοραστές ηλικίας 20 και 30 ετών οι οποίοι έχουν κληρονομήσει τα κεφάλαιά τους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Monaco
BUSINESS LIFE

Πού επενδύουν οι super rich που έχουν περιουσίες άνω των 100 εκατ. δολ.

Η ελίτ του πλούτου υπολογίζεται ότι έχει στις τάξεις της περίπου 28.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Δεν ψάχνουν γρήγορο κέρδος με επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως τα κρυπτονομίσματα. Προτιμούν ακίνητα αλλά και ποδοσφαιρικές ομάδες.
BUSINESS LIFE

Αθλητικός Τουρισμός: Η γέννηση μίας νέας βιομηχανίας άνω του 1 τρισ. δολ.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αναμένεται να συμβάλλουν τα μέγιστα τα τουριστικά έσοδα των χωρών που τις φιλοξενούν. Εκτίμηση ότι αυτή η μορφή τουρισμού θα φθάσει σε αξία 1,5 τρισ. δολ. έως το 2032.