Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις αυξήσεις των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει σύνθετη και απαιτείται μια πιο προσεκτική ανάλυση.
Οι εξαγγελίες του υπουργού περιλαμβάνουν:
- Αύξηση 30 ευρώ από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.
- Επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ από 1η Ιουλίου 2025 ( ανακοινώθηκε τρίτη φορά από τον Νοέμβριο έως σήμερα)
- Νέο μισθολόγιο με κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με τον βαθμό και τον σημερινό μισθό, που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2025.
Ενώ οι αυξήσεις αυτές είναι ευπρόσδεκτες, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις τελικές λεπτομέρειες του νέου μισθολογίου, ειδικά όσον αφορά τις αυξήσεις ανά μισθολογικό κλιμάκιο, όταν αυτές εξειδικευτούν τον Οκτώβριο 2025 σε συνάρτηση με το οικονομικό περιβάλλον.
Πρόκληση το αυξανόμενο κόστος ζωής
Η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι όποιες αυξήσεις να κινδυνεύουν να εξανεμιστούν.
- Ενοίκια: Οι αυξήσεις στις μεγάλες πόλεις είναι δραματικές, με τους ενοικιαστές να πληρώνουν από και 30%-50% περισσότερο από το 2019 για στέγαση.
- Βασικά αγαθά: Ο πληθωρισμός έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη. Από το 2019 έως το 2025, το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού υπερβαίνει το 20%, ενώ τα τρόφιμα και η ενέργεια έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Μην συζητήσουμε για τις αυξήσεις στον καφέ και στο λάδι γιατί αυτές ξεπερνούν το 50%.
- Μεταφορές & ενέργεια: Το κόστος μετακίνησης και θέρμανσης έχει εκτοξευθεί, με τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος να καταγράφουν ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία 5ετια.
Οι στρατιωτικοί πλήττονται ιδιαίτερα από αυτές τις αυξήσεις, λόγω των συχνών μεταθέσεων και της δυσκολίας εξεύρεσης σταθερής εργασίας για τους/τις συζύγους τους.
Απαραίτητα επιπλέον μέτρα στήριξης
Πρόσφατα, η Γενική Συνέλευση του ΣΑΣΜΥ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) αποφάσισε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης, καθώς και κίνητρα για να γίνει το επάγγελμα του στρατιωτικού ξανά ελκυστικό όπως:
- Επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
- Άμεση θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου για τα στελέχη που μετατίθενται εκτός του τόπου συμφερόντων τους (Η ολοκλήρωση του στεγαστικού προγράμματος το 2027-30 είναι μακριά και δεν θα καλύψει όλες τις ανάγκες του προσωπικού).
- Νέο δίκαιο μισθολόγιο εντός του 2025 που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των στελεχών λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό περιβάλλον
- Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης των σπουδαστών των ΑΣΣΥ, ώστε να εναρμονιστεί με αυτή των δοκίμων αστυφυλάκων στα 347 ευρώ.
- Αναπροσαρμογή της νυχτερινής αποζημίωσης, ώστε να καλύπτει όλες τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης.
- Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης από τα 26,40 στα 40 ευρώ, όπως έχει γίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα από το 2015.
- Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εν ενεργεία στελέχη.
Για τους συνταξιούχους μέλη μας απαιτείται, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση:
- Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και της «προσωπικής διαφοράς».
- Καταβολή του συμπληρωματικού εφάπαξ στα στελέχη που αποστρατεύτηκαν την περίοδο 2013-2016.
Συμπέρασμα: Οι εξαγγελίες του Υπουργού αποτελούν μια θετική εξέλιξη, αλλά το συνολικό οικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο.
Η αύξηση των ενοικίων, των βασικών ειδών διατροφής, της ενέργειας και των μεταφορών απειλεί να εξανεμίσει τα όποια οφέλη.
Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που προτείνει ο ΣΑΣΜΥ ώστε οι στρατιωτικοί να απολαμβάνουν πραγματική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και να μπορεί να ξαναγίνει το επάγγελμα του στρατιωτικού ελκυστικό.
Μόνο η βελτίωση του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος και η δημοσιονομική σταθερότητα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω και ουσιαστικότερη στήριξη των στρατιωτικών.
Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να αναγνωρίσει το καθήκον των στρατιωτικών για την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Η Πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει στην καθημερινή τους προσπάθεια, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Ο ΣΑΣΜΥ θα συνεχίσει να συμβάλλει με ουσιαστικές προτάσεις στον δημόσιο διάλογο με στόχο την βελτίωση των οικονομικών των μελών του.
* Ο Ανχης (ΑΤΘ) Γεώργιος Κυλινδρής είναι Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών).