ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου

Κίνα: Απέρριψαν την έφεση του δημοσιογράφου Ντονγκ Γιουγιού για κατασκοπεία

Το δικαστήριο στο Πεκίνο επικύρωσε την επταετή ποινή του Ντονγκ Γιουγιού για κατασκοπεία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την οικογένειά του και διεθνείς οργανισμούς για την ετυμηγορία.

Δικαστήριο στο Πεκίνο απέρριψε την έφεση του Ντονγκ Γιουγιού, βετεράνου δημοσιογράφου των κρατικών κινεζικών μέσων, επιβεβαιώνοντας την ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατασκοπεία. Η οικογένειά του χαρακτήρισε την απόφαση «διωγμό», σύμφωνα με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

Ο 62χρονος Ντονγκ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Guangming Daily, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2022 στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια γεύματος με Ιάπωνα διπλωμάτη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατασκοπεία.

Ο γιος του, Ντονγκ Γιφού, επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο διατήρησε την αρχική καταδίκη χωρίς να παράσχει αιτιολόγηση για την απόρριψη της έφεσης. Ο δικηγόρος του, Μο Σαοπίνγκ, επισήμανε πως η ετυμηγορία «στερείται λογικής και δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες για κατασκοπεία».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρευρέθηκαν η σύζυγος και συγγενείς του Ντονγκ. Η οικογένεια αμφισβητεί τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υποστηρίζοντας πως οι Ιάπωνες διπλωμάτες με τους οποίους είχε επαφές ο Ντονγκ δεν ήταν κατάσκοποι και δεν απελάθηκαν από την Κίνα.

Σε δήλωσή της, η οικογένεια ανέφερε πως «αν και η σημερινή ετυμηγορία είναι οριστική στο πλαίσιο του καταπιεστικού νομικού συστήματος της Κίνας, η μάχη μας για δικαιοσύνη μόλις αρχίζει», εκφράζοντας την πρόθεση να συνεχίσει τις προσπάθειες ανατροπής της καταδίκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οικογένεια, «απειλεί όλους τους ξένους που αλληλεπιδρούν με Κινέζους πολίτες, φιμώνει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες και περιορίζει τις διαπροσωπικές ανταλλαγές». Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν πως η υπόθεση εξετάστηκε αυστηρά βάσει του νόμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την καταδίκη «άδικη» και ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ντονγκ. Η Μπεχ Λι Γι, στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων για την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, τόνισε πως «κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή απλώς μίλησε με διπλωμάτες», ζητώντας επίσης την απελευθέρωσή του.

Ο Ντονγκ διατηρούσε επαφές με διπλωμάτες και δημοσιογράφους από διάφορες χώρες. Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής και καθηγητής στα ιαπωνικά πανεπιστήμια Keio και Hokkaido, ενώ υπήρξε Nieman Fellow το 2007 στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1987 στην Guangming Daily, η οποία συνδέεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Έχει διατελέσει υποδιευθυντής της σελίδας σχολίων και έχει συγγράψει άρθρα γνώμης για νομικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και βιβλίο για το κράτος δικαίου στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Φιλιππίνες: Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» ζητά ο ΥΠΕΞ

Ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τη Μανίλα να σταματήσει τη «δυσφήμιση» κατά της Κίνας και να τηρεί τις «κόκκινες γραμμές», εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κατηγόρησε μάλιστα για κακόβουλες παρεμβάσεις στις διμερείς σχέσεις.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Γερμανία: Ενίσχυση συνεργασίας για ψηφιακά έξυπνα οχήματα

Η ηλεκτροκίνηση και η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, φέρνοντας Κίνα και Γερμανία πιο κοντά μέσω συνεργασιών. Στο WICV στο Πεκίνο, αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη συντονισμού και σταθερής προόδου.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Έξυπνα οχήματα BAIC Motor δίνουν ώθηση στην αγορά αυτοκινήτου της Κίνας

Η κινεζική αγορά διασυνδεδεμένων οχημάτων αναπτύσσεται ραγδαία, με τα έξυπνα μοντέλα να πρωτοπορούν στην τεχνολογία και τον εμπορικό ανταγωνισμό. Το Arcfox AlphaS της BAIC Motor έχει διανύσει πάνω από 150.000 χλμ. σε δοκιμές ως τον Οκτώβριο.
Σημαίες Ρωσίας Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Κίνα ζητούν αποφυγή στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν στη Μ. Ανατολή

Η Ρωσία χαρακτήρισε ανησυχητικές τις πληροφορίες για νέα στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, ζητώντας εντατικές διπλωματικές προσπάθειες. Παράλληλα, η Κίνα τόνισε την ανάγκη για πολιτικές λύσεις στη Μέση Ανατολή.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Όχι σε γεωπολιτικές συγκρούσεις μεγάλων δυνάμεων στη Μ. Ανατολή

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε στον σουλτάνο του Ομάν πως η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να γίνει πεδίο σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων, δηλώνοντας πως η Κίνα στηρίζει τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Διευκολύνσεις για ξένες επιχειρήσεις στο Λιμάνι Εμπορίου Χαϊνάν

Το Πεκίνο θεσπίζει 16 μέτρα για τη στήριξη ξένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Χαϊνάν, με εστίαση σε τομείς όπως το εμπόριο ενέργειας, η υγεία και οι τελωνειακές διευκολύνσεις.