ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

Κίνα: Απέρριψαν την έφεση του δημοσιογράφου Ντονγκ Γιουγιού για κατασκοπεία

Το δικαστήριο στο Πεκίνο επικύρωσε την επταετή ποινή του Ντονγκ Γιουγιού για κατασκοπεία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την οικογένειά του και διεθνείς οργανισμούς για την ετυμηγορία.

Δικαστήριο στο Πεκίνο απέρριψε την έφεση του Ντονγκ Γιουγιού, βετεράνου δημοσιογράφου των κρατικών κινεζικών μέσων, επιβεβαιώνοντας την ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατασκοπεία. Η οικογένειά του χαρακτήρισε την απόφαση «διωγμό», σύμφωνα με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

Ο 62χρονος Ντονγκ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Guangming Daily, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2022 στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια γεύματος με Ιάπωνα διπλωμάτη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατασκοπεία.

Ο γιος του, Ντονγκ Γιφού, επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο διατήρησε την αρχική καταδίκη χωρίς να παράσχει αιτιολόγηση για την απόρριψη της έφεσης. Ο δικηγόρος του, Μο Σαοπίνγκ, επισήμανε πως η ετυμηγορία «στερείται λογικής και δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες για κατασκοπεία».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρευρέθηκαν η σύζυγος και συγγενείς του Ντονγκ. Η οικογένεια αμφισβητεί τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υποστηρίζοντας πως οι Ιάπωνες διπλωμάτες με τους οποίους είχε επαφές ο Ντονγκ δεν ήταν κατάσκοποι και δεν απελάθηκαν από την Κίνα.

Σε δήλωσή της, η οικογένεια ανέφερε πως «αν και η σημερινή ετυμηγορία είναι οριστική στο πλαίσιο του καταπιεστικού νομικού συστήματος της Κίνας, η μάχη μας για δικαιοσύνη μόλις αρχίζει», εκφράζοντας την πρόθεση να συνεχίσει τις προσπάθειες ανατροπής της καταδίκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οικογένεια, «απειλεί όλους τους ξένους που αλληλεπιδρούν με Κινέζους πολίτες, φιμώνει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες και περιορίζει τις διαπροσωπικές ανταλλαγές». Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν πως η υπόθεση εξετάστηκε αυστηρά βάσει του νόμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την καταδίκη «άδικη» και ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ντονγκ. Η Μπεχ Λι Γι, στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων για την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, τόνισε πως «κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή απλώς μίλησε με διπλωμάτες», ζητώντας επίσης την απελευθέρωσή του.

Ο Ντονγκ διατηρούσε επαφές με διπλωμάτες και δημοσιογράφους από διάφορες χώρες. Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής και καθηγητής στα ιαπωνικά πανεπιστήμια Keio και Hokkaido, ενώ υπήρξε Nieman Fellow το 2007 στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1987 στην Guangming Daily, η οποία συνδέεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Έχει διατελέσει υποδιευθυντής της σελίδας σχολίων και έχει συγγράψει άρθρα γνώμης για νομικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και βιβλίο για το κράτος δικαίου στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αύξησε την πράσινη ενέργεια, διατηρώντας σταθερή την παροχή

Η Κίνα διατήρησε σταθερή την παροχή ενέργειας και προώθησε την πράσινη μετάβαση το πρώτο τρίμηνο του 2026, σημείωσε αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και κράτησε σταθερή την παραγωγή άνθρακα, σύμφωνα με τη NEA.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα των ασφαλειών το πρώτο τρίμηνο

Ο ασφαλιστικός τομέας της Κίνας σημείωσε αύξηση 6,2% στα έσοδα ασφαλίστρων φτάνοντας τα 2,31 τρισεκατομμύρια γιουάν το πρώτο τρίμηνο του 2026. Σταθερή άνοδος για τα ασφάλιστρα ζωής (7,3%) και περιουσίας (2,9%), σύμφωνα με την IAC.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανθεκτική βιομηχανική αλυσίδα της Κίνας προσελκύει πολυεθνικές

Στο εργοστάσιο της Louis Dreyfus Company στην Τιεντσίν, Κίνα, λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2025 η πρώτη παγκόσμια γραμμή παραγωγής ειδικής διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνη, με ετήσια δυναμικότητα 60.000 τόνων.
Καρότσι σούπερ μάρκετ
ΔΙΕΘΝΗ

Walmart δυναμώνει την παρουσία της στην αγορά της Κίνας

Η Walmart ενισχύει την παρουσία της στην Κίνα, με νέο Sam's Club στην επαρχία Τσιανγκσού και δύο ακόμη στη Σαντόνγκ τον Μάιο, ενώ ένα δεύτερο εκπτωτικό κατάστημα κατασκευάζεται στη Λιαονίνγκ, εντείνοντας την εμπορική της επέκταση.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Προτεραιότητα η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς στην αγορά

Η Κίνα στο 15ο Πενταετές της Πρόγραμμα στοχεύει στην καλύτερη διασύνδεση κατανάλωσης και επενδύσεων, επιδιώκοντας ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και οικονομική δυναμική, με πληθυσμό 1,4 δισ. και μεσαία τάξη άνω των 400 εκατ.
Πολυσύχνατοι δρόμοι Πεκίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Άνοδος 34% στις αφίξεις και αναχωρήσεις ξένων το 2024

Περισσότερες από 7 εκατομμύρια συνοριακές διελεύσεις καταγράφηκαν φέτος στο Πεκίνο, σημειώνοντας αύξηση 13%. Οι αφίξεις ξένων χωρίς βίζα ξεπέρασαν τις 828.000, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% του συνόλου.